Ads

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Kevin Rudd εξέφρασε την οργή του σήμερα, τρεις ημέρες μετά την προσάραξη κινεζικού πλοίου στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Ύφαλο, το οποίο απειλεί να ρυπάνει με τα καύσιμα που μεταφέρει την περιοχή που αποτελεί τμήμα της παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Ο Kevin Rudd χαρακτήρισε «σκανδαλώδες» το ατύχημα του Shen Neng 1, το οποίο έπεσε το Σάββατο στον μεγαλύτερο κοραλλιογενή ύφαλο του κόσμου, σε απόσταση 70 χλμ. από τις ακτές του Κουίνσλαντ. Το ρήγμα που δημιουργήθηκε στη δεξαμενή καυσίμων έχει προκαλέσει πετρελαιοκηλίδα μήκους 3 χιλιομέτρων. Το πλοίο, μεταφέρει επιπλέον 65.000 κάρβουνο και 975 τόνους καυσίμου, για τα οποία γίνονται προσπάθειες άντλησης και μεταφόρτωσής τους.

«Η κατάσταση παραμένει ανησυχητική και η απειλή για το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα είναι σοβαρή», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας αφού πέταξε επάνω από τον τόπο του ατυχήματος. «Πρόκειται για το πολυτιμότερο φυσικό αγαθό της Αυστραλίας και κάθε απειλή εναντίον του είναι εξαιρετικά σοβαρή» τόνισε ο Kevin Rudd δεσμευόμενος για τη σοβαρή τιμωρία των υπευθύνων.

Ads

Ένα ρυμουλκό βρίσκεται κοντά στο κινεζικό πλοίο προσπαθώντας να το σταθεροποιήσει, ενώ αεροσκάφη παρακολουθούν το μέγεθος και την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας. Το Shen Neng 1 είναι πιθανόν να παραμείνει στο σημείο κολλημένο για εβδομάδες.

«Έχουμε πει ότι το πλοίο βρίσκεται σε μία ζώνη όπου δεν θα έπρεπε να βρίσκεται. Η έρευνα θα εξετάσει πώς βρέθηκε στην περιοχή αυτή», δήλωσε ο Patrick Quirk, διευθυντής των υπηρεσιών θαλάσσιας ασφαλείας.

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ Anna Bligh δήλωσε ότι οι πλοιοκτήτες του κινεζικού πλοίου απειλούνται με επιβολή προστίμου έως και 920.000 δολαρίων.

Οι αυστραλιανές αρχές διερευνούν επίσης την περίπτωση ξένα πλοία να χρησιμοποιούν παρανόμως συντομευμένες θαλάσσιες διαδρομές, διασχίζοντας το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα.

Από την πλευρά του ο γερουσιαστής των Πράσινων Bob Brown, ο οποίος πέταξε επάνω από την περιοχή του ατυχήματος δήλωσε ότι το πλοίο αποτελεί «βραδυφλεγή βόμβα» και ζήτησε την επανεξέταση των όρων της ναυσιπλοΐας σε ευαίσθητες ζώνες.

Βόμβα έτοιμη να εκραγεί και να καταστρέψει ίσως το σημαντικότερο θαλάσσιο οικοσύστημα του πλανήτη, χαρακτηρίζει το WWF Αυστραλίας, το κινεζικό φορτηγό-πλοίο που απειλεί τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο.