Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στην Αυστραλία ενάντια σε σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τη θανάτωση μεγάλων καρχαρίων, ώστε να αντιμετωπίσει τις θανατηφόρες επιθέσεις τους.

 
Συνολικά επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία τρία χρόνια από επιθέσεις καρχαρίων στη Δυτική Αυστραλία, ωστόσο όπως επισημαίνουν οι διαδηλωτές η σφαγή τους δεν αποτελεί λύση και το μόνο που θα καταφέρει η κυβέρνηση είναι να βλάψει το ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα.
 
Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μόνο στην παραλία Κοτσλό στη Περθ, ενώ πλήθος κόσμους διαδήλωσε και σε άλλες δημοφιλείς παραλίες της Περθ, όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει να τοποθετήσει ειδικά αγκίστρια με δολώματα.
 
«Χωρίς του καρχαρίες κινδυνεύει και η ανθρωπότητα καθώς αποτελούν μέρος της αλυσίδας του οικοσυστήματος. Κάθε κομμάτι του θαλάσσιου οικοσυστήματος είναι απαραίτητο», ανέφερε ένας εκ των διαδηλωτών.
 
Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στη Μελβούρνη. «Μπορούμε να κάνουν καλύτερα πράγματα από το να σκοτώνουμε την άγρια φύση ως εκδίκηση. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη όπου χρειάζεται, να υπάρξει συνεργασία με τους επιστήμονες. Να μάθουμε να ζούμε με τους καρχαρίες και όχι να τους σκοτώνουμε», τόνισε.
 

 
Οι τοπικές αρχές της Δυτικής Αυστραλίας σχεδιάζουν την εγκατάσταση περίπου 72 αγκιστριών κατά μήκος των παραλιών, ενώ κάθε καρχαρίας μεγαλύτερο των τριών μέτρων που θα εντοπίζεται θα σκοτώνεται. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται ο λευκός καρχαρίας, ο λαρχαρίας τίγρης αλλά και ο ταύρος καρχαρίας.
 
Το σχέδιο προωθήθηκε μετά από το θάνατο ενός σέρφερ πατέρα δύο παιδιών τον Νοέμβριο. Η τοπική κυβέρνηση αναφέρει πως θα υλοποιήσει το μέτρο παρά τις αντιδράσεις, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται για σφαγή καθώς οι αρχές θα εστιάζουν στις περιοχές όπου υπάρχουν πολλοί κολυμβητές.
 
Από την πλευρά τους οι διαδηλωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εφαρμογή του μέτρου και να εμποδίσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Νέες διαδηλώσεις προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα, ενώ το κόμμα των Πρασίνων κινείται νομικά κατά της απόφασης.