Πενήντα εφτά υβρίδια καρχαριών υποστηρίζουν ότι εντόπισαν επιστήμονες, «για πρώτη φορά στην ιστορία», ανοιχτά των ακτών της Αυστραλίας. Πρόκειται για διασταύρωση δυο ειδών, του κοινού μελανόπτερου με τον αυστραλιανό μελανόπτερο. Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια αποστολής ταυτοποίησης καρχαριών στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας. Ο Τζες Μόργκαν και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, κατά τη διάρκεια εργαστηριακών αναλύσεων διαπίστωσαν ότι η γενετική ταυτότητα των ψαριών που είχαν βρει δεν ταυτιζόταν με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους.

Ads

 
«Είναι κάτι που μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη γιατί κανείς δεν έχει δει ποτέ στο παρελθόν υβρίδια καρχαριών» υποστηρίζει ο Μόργκαν. «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για συχνό φαινόμενο».
 
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η διασταύρωση δύο ειδών είναι για τους καρχαρίες ένα μέσο να αντεπεξέλθουν στην αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων και εκτιμούν ότι το εύρημά τους ανατρέπει τα δεδομένα για όλα τα είδη καρχαριών. Όπως εξηγεί ο Μόργκαν, ο αυστραλιανός μελανόπτερος καρχαρίας είναι λίγο μικρότερος από το κοινό είδος και μπορεί να ζήσει μόνο σε τροπικά ύδατα. Τα υβρίδια ωστόσο εντοπίστηκαν σε μια έκταση 2.000 χιλιομέτρων, κατά μήκος των ακτών, κάτι που κατά τον ίδιο σημαίνει ότι ενδέχεται να προσαρμόζεται στις θερμοκρασίες του ωκεανού.
 
«Εάν διασταυρώνεται με το κοινό είδος, τότε μπορεί στην πράξη να επεκτείνει την εμβέλειά του προς το νότο» επισημαίνει ο Μόργκαν. «Κάτι τέτοιο επιτρέπει σε ένα είδος που περιορίζεται στις τροπικές ζώνες να μετακινηθεί σε εύκρατα ύδατα».
 
Αναφορικά με τους λόγους που μπορεί να οδήγησαν στη διασταύρωση των ειδών, οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζεται αναλυτικότερη γενετική χαρτογράφηση του υβριδίου προκειμένου να διαπιστωθεί, αν το φαινόμενο είναι παλιό ή πρόσφατο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αλιεία, πυροδότησαν αυτή την αλλαγή στην εξελικτική διαδικασία. Ο Μόργκαν, ωστόσο, σημειώνει ότι κατά την άποψή του, οι αλλαγές αυτές στην κλιματική αλλαγή, αλλά η διαδικασία παρέχει στους καρχαρίες γονίδια, ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται στις αλλαγές του περιβάλλοντος.