Η έρευνα παρουσιάζει υψομετρικούς 3D χάρτες, οι οποίοι εντοπίζονταιαπό δορυφόρους, δείχνοντας την ύπαρξη παγετώνων στο ευρύτερο μέρος των Ιμαλαΐων, γεγονός  που έρχεται σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση συνεχούς απώλειας πάγου. Οι παγετώνες που βρίσκονται στις πανύψηλες κορυφές της οροσειράς Karakoram στο Πακιστάν, στα σύνορα της Κίνας, έχουν αυξηθεί σε μέγεθος κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα.

Ads

 
Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στον πάγο στην ευρύτερη περιοχή των Ιμαλαΐων αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα εξαιτίας ενός αβάσιμου ισχυρισμού που εκφράστηκε από την ομάδα επιστήμης του κλίματος των Ηνωμένων Εθνών για το ποσοστό της τήξης στην περιοχή. Ωστόσο, το λιώσιμο των τεράστιων όγκων πάγου στη θάλασσα στα περισσότερα μέρη του κόσμου έχει εμφανή χαρακτήρα. Τον Μάρτιο, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι όλη η έκταση των Ιμαλάϊων έχει χάσει πολύ περισσότερο πάγο  απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί  στο έδαφος  απομακρυσμένων πλαγιών στο πλαίσιο παλιότερων ερευνών.
 
Νέα μελέτη δείχνει ότι οι παγετώνες σε ένα σημαντικό μέρος της οροσειράς αυξάνονται. «Διαθέτουμε μια λεπτομερή κλίμακα αξιολόγησης των αλλαγών  της μάζας των παγετώνων στην κεντρική Karakoram», δήλωσε η Julie Gardelle, στο πανεπιστήμιο CNRS της  Γκρενόμπλ, η οποία ηγήθηκε της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Geoscience την Κυριακή. «Στον πλανήτη μας που όλο και θερμαίνεται, υπάρχουν περιοχές της Γης όπου, για μερικά χρόνια ή δεκαετίες, η ατμόσφαιρα δεν θερμαίνεται ή ακόμα βρίσκεται κάτω από συνθήκες ψύξης. Γι ‘αυτό δεν αποτελεί  μια μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένες περιοχές όπου η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει και η Karakoram μπορεί να είναι ένας από αυτές».
 
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν 3D υψομετρικούς χάρτες που παρατηρούνται  από δορυφόρους το 2000 και το 2008, για να παρακολουθούν τις αλλαγές των παγετώνων. Ο καθηγητής Graham Cogley, του Πανεπιστημίου Trent του Καναδά, ο οποίος δεν ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας, χαρακτήρισε την προσέγγιση «πρωτοποριακή».
 
«Στο μεγαλύτερο μέρος των παγετώνων στη Karakoram δεν είναι δυνατόν να έχουμε πρόσβαση», είπε. «Οι δρόμοι απέχουν πολύ από τους παγετώνες, και μπορεί να χρειαστούν μέρες για να τους προσεγγίσουμε. Αν φτάσετε σε αυτό το σημείο, παρά την επιφυλακτικότητα των στρατιώτες και την προθυμία των τρομοκρατών, μπορεί να είναι φυσικά αδύνατον να φτάσετε στον παγετώνα, πράγμα που θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ακόμη και πρακτορεία δε χορηγούν ελικόπτερα  για αυτό το είδος της δραστηριότητας. Ακόμη».
 
Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί την απώλεια περισσότερων από 500 δισ. τόνων πάγων το χρόνο από τα παγκόσμια αποθέματα πάγου και παγετώνων. Αλλά  δεν είναι ακόμη κατανοητό γιατί η οροσειρά Karakoram ενισχύει αυτή την τάση». Φαίνεται ότι από μια ιδιοτροπία της γενικής ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, η οποία δεν είναι κατανοητή, παραδίδεται περισσότερο χιόνι στην οροσειρά προς το παρόν, και λιγότερη θερμότητα», δήλωσε ο Cogley. Πρόσθεσε ότι οι κοιλάδες του Karakoram είναι ασυνήθιστα απόκρημνες, πράγμα που σημαίνει ότι οι μη προβλέψιμες χιονοστιβάδες προσθέτουν περισσότερο πάγο στους παγετώνες από οπουδήποτε αλλού. Στις 7 Απριλίου, δεκάδες Πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από μια χιονοστιβάδα στο κοντινό παγετώνα Siachen.

Η παγκόσμια μελέτη που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο χρησιμοποίησε μετρήσεις της βαρύτητας από δορυφόρους που υπολογίζουν άμεσα τις αλλαγές στη μάζας του πάγου, με ανάλυση 350 χιλιομέτρων περίπου, ενώ το έργο της Gardelle επικεντρώθηκε σε μια περιοχή με ανάλυση 100μ. Σχετικά με την αντιπαράθεση των ποσοστών τήξης η Gardelle δήλωσε «οι νέες ανεξάρτητες εκτιμήσεις είναι ανυπόμονα αναγκαίες»η  οποία θα εφαρμόσει πλέον τη μέθοδό της σε άλλες περιοχές των Ιμαλαΐων.
 
Ο καθηγητής Jonathan Bamber, στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε ότι η έρευνα της Gardelle ήταν συμβατή με τις διεθνείς εργασίες βαρύτητας. Αλλά προειδοποίησε: «Εννέα χρόνια είναι ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εξαχθούν ισχυρά συμπεράσματα σχετικά με τις τάσεις στους παγετώνες. Αν ψάχνετε για μία κλιματική επίπτωση – ως  αντίθεση στην καιρική επίπτωση- συνήθως λαμβάνει κανείς μία περίοδο  30-ετών ως ελάχιστη, με την υπόθεση ότι αυτή ισορροπεί  την υπερετήσια μεταβλητότητα».

Ο Cogley τόνισε ότι, παρά τη σχετικά μικρή αύξηση του πάγου που παρατηρείται στην Karakoram, τα παγκόσμια ποσοστά παγετώνων και το λιώσιμο των πάγων συνεχίζεται και συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. «Ο κόσμος παρουσιάζει τεράστια ποικιλία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολύτιμες γενικεύσεις για το πώς αλλάζει», ανέφερε.

Ads

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Τζαβάρα