Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η χώρα μας έχει απολέσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της δασικής χαρτογράφησης που πραγματοποίησε το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Το μέλλον των δασών». Η απώλεια αυτή οφείλεται κυρίως σε δασικές πυρκαγιές, ενώ λόγω επέκτασης της γεωργίας, των οικισμών και άλλων υποδομών υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί σχεδόν 4 εκατομμύρια στρέμματα φυσικών εκτάσεων χαμηλής βλάστησης.

Ads

Τα μέλη της οργάνωσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου 2010 που βρίσκεται στην αρχή της. Η WWF Ελλάς έχει ήδη στείλει επείγουσα επιστολή, στις αρχές Μαΐου, προς τα αρμόδια υπουργεία για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές, τονίζοντας πως η προστασία των δασών απαιτεί ευρεία κινητοποίηση και δεν αφορά μόνο μία υπηρεσία.

«Με δεδομένο ότι ένα μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου όχι μόνο αυτή η συνεργασία δεν έχει υπάρξει, αλλά δεν έχουν εκπληρωθεί ούτε οι επιμέρους υποχρεώσεις των υπουργείων και υπηρεσιών, ο άμεσος κεντρικός κυβερνητικός συντονισμός αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα» υπογραμμίζει ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, κάνοντας λόγο για αποδεδειγμένη, μέσω των στοιχείων, διαχρονική αδυναμία προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας.

Εκτός από την προφανή απώλεια δασικής γης, προς όφελος άλλων μορφών κάλυψης, η WWF Ελλάς επισημαίνει την ελλιπέστατη περιφρούρηση και αποκατάσταση των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων, την εγκατάλειψη δραστηριοτήτων εντός των δασών που δημιουργεί προβλήματα διαχείρισης και προστασίας αλλά και την εντατικοποίηση της κτηνοτροφίας σε συγκεκριμένες περιοχές που δημιουργεί προβλήματα υποβάθμισης της βλάστησης και των εδαφών.

Ads

«Σε εποχές κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, η προστασία των δασών δεν είναι πολυτέλεια αλλά κρίσιμη παρέμβαση στα δημόσια οικονομικά και αναγκαία επένδυση στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών, καθώς και τη διεθνή εικόνα της χώρας μας» τονίζει ο κ. Καραβέλλας.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση του WWF Ελλάς εδώ.