Ποινές φυλάκισης με αναστολή και αστεία χρηματικά πρόστιμα επιβλήθηκαν σε 4 βιομηχανίες για το έγκλημα στον Ασωπό, ενώ νέα έρευνα καταδεικνύει πως το ποτάμι συνεχίζει να είναι επιμολυσμένο με εξασθενές χρώμιο, αρσενικό και μόλυβδο. Καρέ-καρέ το οδοιπορικό του TVXS στα Οινόφυτα…Σε 24 μήνες φυλάκιση με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο ύψους 5.000€ καταδικάστηκαν οι εκπρόσωποι 4 βιομηχανιών από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θήβας, για το έγκλημα που διαπράττεται στον Ασωπό. Παρόλο που οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι οι υψηλότερες που προβλέπει ο νόμος, φαντάζουν αστείες, αν αναλογιστεί κανείς το περιβαλλοντικό κόστος των παρανομιών τους. Τα τελευταία 3 χρόνια, ανάλογα πρόστιμα έχουν επιβληθεί και σε άλλες βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής. Ελλείψει Ταμείου Περιβάλλοντος, τα χρήματα αυτά αντί να αξιοποιούνται για περιβαλλοντικές μελέτες, καταλήγουν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ads

Νέα έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών καταδεικνύει ότι τα υπόγεια ύδατα της περιοχής όχι μόνο είναι επιβαρημένα με εξασθενές χρώμιο αλλά και με αρσενικό και μόλυβδο, στοιχεία βιομηχανικής δραστηριότητας. Η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ έκρινε την έρευνα μη επαρκή στοιχείων και πρότεινε την διενέργεια νέας μελέτης.

Το εξασθενές χρώμιο είναι ισχυρά τοξικό. Έχει κατηγορηθεί ως καρκινογόνο, μεταλλαξιγόνο, οξειδωτικό και επικίνδυνο για το περιβάλλον. Εντοπίζεται στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, γιατί ορισμένες βιομηχανίες εναποθέτουν τα λύματα τους παρανόμως σε ποτάμια, ρέματα, χωματερές και πηγάδια. Σύμφωνα με την Οδηγία 98/83/EC το ανώτατο όριο του ολικού χρωμίου στο πόσιμο νερό, έχει θεσπιστεί στα 50 μg/L. Ωστόσο, δεν υπάρχει ανώτατο επιτρεπτό όριο ειδικά για το εξασθενές χρώμιο, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι το εξασθενές χρώμιο δεν θα έπρεπε να συναντάται στο νερό. Παρόλα αυτά οι κάτοικοι των Οινοφύτων συνεχίζουν να πίνουν τον καρκίνο.