Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία καλούνται να αντιταχθούν στα σχέδια της Ζάμπιας και της Τανζανίας για άρση της απαγόρευσης του εμπορίου ελεφαντοστού στην – τελευταία ίσως – προσπάθεια προστασίας των ελεφάντων από την εξαφάνιση.

Ads

Φιλοζωικές και περιβαλλοντολογικές οργανώσεις ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση να απορρίψει τις προτάσεις των δύο χωρών για άρση της απαγόρευσης και διάθεσης στην αγορά των ήδη υπαρχόντων αποθεμάτων ελεφαντοστού.

Η Τανζανία και η Ζάμπια αναμένεται να καταθέσουν επίσημες προτάσεις στην επόμενη συνεδρίαση της Σύμβασης CITES για το διεθνές εμπόριο απειλούμενων ειδών, που θα γίνει στο Κατάρ το Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ 17 άλλες αφρικανικές χώρες, με επικεφαλής την Κένυα και το Μαλί, έστειλαν αντιπροσώπους στις Βρυξέλλες προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στην Ε.Ε. να μην επιτρέψει την άρση της απαγόρευσης.

Ads

Ο Noah Wekesa, εκπρόσωπος της Κένυας στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι «Πολλά μέλη της Ε.Ε. είναι μαζί μας αλλά παραμένουν σιωπηλά. Θέλουμε να βγουν μπροστά και να πουν πως η λαθροθηρία συνεχίζεται ακατάπαυστα στην Αφρική. Πρέπει να διαφυλαχτούν τα είδη υπό εξαφάνιση, καθώς αποτελούν θησαυρό για τις επόμενες γενιές».

Η γενική απαγόρευση του εμπορίου του ελεφαντοστού αποφασίστηκε το 1989 στα πλαίσια της προστασίας των ελεφάντων, αφού τη δεκαετία του 1980 ο πληθυσμός τους από 1.300.000 είχε συρρικνωθεί στις 625.000. Το 1997 αποφασίστηκε η μερική άρση της απαγόρευσης, η οποία περιόριζε το εμπόριο ελεφαντοστού στους 50 τόνους ετησίως μόνο όμως για την Ιαπωνία.

Σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής οι ελέφαντες κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Στο Τσαντ υπολογίζεται πως έχουν διασωθεί μερικές εκατοντάδες, ενώ στη Σενεγάλη και τη Λιβερία μερικές δεκάδες. Στην ακτή Ελεφαντοστού, οι τελευταίοι ελέφαντες σκοτώθηκαν από λαθροκυνηγούς τον περασμένο Νοέμβριο.

Μάλιστα στην Κένυα, τα μέτρα προστασίας της οποίας είναι από τα αυστηρότερα στην Αφρική, ο αριθμός ελεφάντων που σκοτώθηκαν από λαθροκυνηγούς ανήλθε από 47 το 2007, σε 98 το 2008 και 214 το 2009. Σύμφωνα με τελευταίες εκθέσεις, στην Ασία εισήχθησαν 15.000 τόνοι ελεφαντοστού, βάρος που αντιστοιχεί σε 1.500 ελέφαντες.

Πηγή: Independent