Περιστατικά παράνομης θανάτωσης ζώων κατήγγειλε στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, η περιβαλλοντική οργάνωση Αρκτούρος, ενώ σημειώνει πως επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια. Τα περιστατικά αφορούν αναρτήσεις με νεκρά ή κακοποιημένα άγρια ζώα στο Facebook, για τις οποίες ενημερώθηκε η οργάνωση.

Ads

 
Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και δημοσιεύει το econews.gr, στο γρουπ με την ονομασία «Τσοπανόσκυλα-Ήπειρος-Γίδια-Πρόβατα» στο Facebook, έχει αναρτηθεί φωτογραφία που απεικονίζει νεκρό θηλυκό λυκο και στα σχόλια που ακολουθούν υπάρχει σχόλια από το χρήστη ότι «τη σκοτώσαμε το καλοκαίρι»
 
Επίσης, στο διαδίκτυο δημοσιεύεται αγγελία σύμφωνα με την οποία ζητείται θηλυκή λύκαινα για ζευγάρωμα, ενώ όπως προκύπτει από την αγγελία ο χρήστης που τη δημοσίευε είναι κάτοχος λύκου κατά παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας.
 
Η οργάνωση καλεί να καταγγείλουν οι χρήστες του διαδικτύου περιστατικά παράνομης κατοχής, θανάτωσης ή κακοποίησης άγριων ζώων με το αποδεικτικό υλικό που εντοπίζουν στο διαδίκτυο και να το κοινοποιούν στις διευθύνσεις ηλεκτρονικής επικοινωνίας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ([email protected]) και στη στη σελίδα της οργάνωσης στο Facebook.
 
«Το Ν.Δ. 86/69 ισχύει από το 1969 και απαγορεύει το φόνο αρκούδας και λύκου. Η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει τη θανάτωση αλλά και την έκθεση νεκρών ζώων σε κοινή θέα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση θανάτωσης απειλούμενου ή μη, ζώου στην Ελλάδα δεν έχει συλληφθεί και τιμωρηθεί ο ένοχος, λόγω έλλειψης στοιχείων. Παρόλο που σε κάποια περιστατικά υπήρξαν διαθέσιμα ονόματα και φωτογραφίες, οι νομικές διαδικασίες είναι περίπλοκες.
 
Είναι αυτές οι 350 αρκούδες, οι 700 λύκοι, τα 600 αγριόγιδα, τα ζαρκάδια, οι βίδρες, οι νυχτερίδες, οι αετοί, τα δελφίνια κι άλλα σπάνια είδη που κάνουν την Ελλάδα πλούσια, διαφορετική και σημαντική. Ας μη μας λείψει κανένα κομμάτι ζωής, ούτε απ΄ αυτά που ζημιώνουν καμιά φορά τον άνθρωπο. Άγρια ζωή, κομμάτι της ζωής μας!»