Δικαστήριο στο Μπουένος Άιρες αναγνώρισε την Τρίτη στη Σάντρα, έναν 29χρονο θηλυκό ουρακοτάγκο καθεστώς «μη-ανθρωπίνων προσώπων», βάσει του οποίου αποκτά νόμιμα δικαιώματα και εξασφαλίζει την ελευθερία του από την αιχμαλωσία στο ζωολογικό κήπο της πρωτεύουσας.

Ads

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, ο δικαστής έδωσε εντολή για την άμεση μεταφορά της Σάντρα σε φυσικό καταφύγιο. Είχε προηγηθεί προσφυγή στη δικαιοσύνη από ακτιβιστικές οργανώσεις, οι οποίες συμπλήρωσαν μια αναφορά «habeas corpus», ένα έγγραφο το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται, για να αμφισβητηθεί η νομιμότητα της κράτησης ή της φυλάκισης ενός ατόμου.

Η Σάντρα γεννήθηκε σε ζωολογικό κήπο της Γερμανίας και μεταφέρθηκε πριν από 20 περίπου χρόνια στην Αργεντινή.

Πλέον ο ζωολογικός κήπος έχει διορία 10 ημερών, για να ασκήσει έφεση στη δικαστική απόφαση, η οποία παύει να αναγνωρίζει τον ουρακοτάγκο ως «πράγμα» αλλά τον χαρακτηρίζει ως «μη-ανθρώπινο πρόσωπο».

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά, που οι ακτιβιστές προσπαθούν για την αναγνώριση δικαιωμάτων σε ζώα και δη σε πιθηκοειδή, βασιζόμενοι σε επιστημονικές έρευνες που θεωρούν στενή τη συγγένειά τους με τους ανθρώπους. Σε παρόμοια υπόθεση το Δεκέμβριο, δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών είχε απορρίψει αίτημα για την αναγνώριση ατομικών δικαιωμάτων στον χιμπατζή Τόμι.

Ίδια κατάληξη είχε και η προσφυγή της οργάνωσης PETA το 2011, η οποία είχε κινηθεί δικαστικά κατά του θαλάσσιου πάρκου, Sea World, στο Σαν Ντιέγκο, υποστηρίζοντας ότι οι πέντε φιλοξενούμενες φάλαινες-όρκα αντιμετωπίζονται ως σκλάβοι.

Ads