Τα πυρηνικά καύσιμα τριών αντιδραστήρων της μονάδας της Φουκουσίμα μπορεί να έχουν διαπεράσει τους υπό πίεση κάδους, αφού πρώτα έλιωσαν τις ημέρες που ακολούθησαν το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, αναφέρεται σε έκθεση της ιαπωνικής κυβέρνησης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στην ίδια έκθεση, η ιαπωνική κυβέρνηση αναγνωρίζει πως τα θεσμικά όργανα ελέγχου των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν σωστά στην κρίση στην Φουκουσίμα Νταϊίτσί.
Ads
Το αποτελούμενο από 750 σελίδες κείμενο προορίζεται για τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που θα διοργανώσει υπουργική διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια στις 20-24 Ιουνίου στη Βιέννη, έδρα του Οργανισμού.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γκόσι Χοσόνο, ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ναότο Καν για την πυρηνική κρίση, είπε ότι με την σύνταξη αυτής της έκθεσης, η Ιαπωνία θέλησε «να μοιραστεί αυτό το μάθημα με τον κόσμο».
«Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη», τόνισε. «Θα χρειαστεί χρόνος για να εξεταστούν όλα τα πραγματικά περιστατικά ενός δυστυχήματος αυτού του μεγέθους. Ωστόσο, αποφασίσαμε να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινότητα για όλα αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα».
Στην έκθεσή της, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι τα θεσμικά όργανα ελέγχου των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν σωστά στην κρίση στην Φουκουσίμα Νταϊίτσί (Αρ. 1) μετά τον πολύ μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, που προκάλεσαν σοβαρότατες ζημιές σε τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες.
Ένα κύμα ύψους 14 μέτρων διέκοψε την ηλεκτροδότηση της πυρηνικής μονάδας και σταμάτησε τη λειτουργία των αντλιών νερού για την ψύξη των ράβδων πυρηνικού καυσίμου, οι οποίες άρχισαν να θερμαίνονται.
Η έκθεση εξηγεί ότι το καύσιμο άρχισε να λιώνει στους αντιδραστήρες 1, 2 και 3 και ότι είναι «πιθανόν» να έχει διαπεράσει τον υπό πίεση κάδο του κάθε αντιδραστήρα. Το καύσιμο πιθανώς να έχει συσσωρευτεί στο κάτω μέρος των προστατευτικών δεξαμενών που περιβάλλουν τους κάδους.
Ο φορέας εκμετάλλευσης της μονάδας, Tokyo Electric Power (TEPCO), είχε αναγνωρίσει τον περασμένο μήνα ότι το καύσιμο είχε εν μέρει ή πλήρως λιώσει, αλλά δεν είχε κάνει την υπόθεση ότι θα μπορούσε να διαπεράσει τους υπό πίεση κάδους.
Κάθε ένας από τους κάδους αυτούς περιβάλλεται από μια προστατευτική δεξαμενή η οποία βασίζεται σε μια πλάκα από μπετόν πάχους οκτώ μέτρων.
Όλα αυτά τα δεδομένα παραμένουν πάντως υποθετικά, καθώς οι τεχνικοί δεν είναι σε θέση να δουν την πραγματική κατάσταση του εσωτερικού των αντιδραστήρων.
Στην έκθεση αναγνωρίζεται, επίσης, ότι το αρχιπέλαγος δεν ήταν προετοιμασμένο για ένα δυστύχημα αυτού του μεγέθους, που ξεπέρασε τις προβλέψεις. Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι είναι πλέον απαραίτητο να χωριστεί η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, που είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των πυρηνικών μονάδων, από το Υπουργείο Βιομηχανίας από το οποίο εξαρτάται σήμερα.
Έκκληση 30 χωρών για δοκιμές ασφαλείας στους αντιδραστήρες
Στο μεταξύ, υπουργοί και αξιωματούχοι από περίπου 30 χώρες που παράγουν πυρηνική ενέργεια απηύθυναν σήμερα έκκληση για δοκιμές ασφαλείας σε όλους τους αντιδραστήρες, καθώς η καταστροφή στην ιαπωνική πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για τις υφιστάμενες προδιαγραφές ασφαλείας.
Η πλειοψηφία των εκπροσώπων στις συνομιλίες αυτές που φιλοξενούνται από την γαλλική προεδρία της G20, υποστήριξε τις δοκιμές αντοχής που θα προσδιορίσουν εάν και κατά πόσον οι πυρηνικές μονάδες θα μπορούσαν να αντέξουν μεγάλες καταστροφές, όπως ο σεισμός και το τσουνάμι που σάρωσαν τη Φουκουσίμα.
«Το δυστύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία μας συντάραξε όλους και προέκυψε πολύ γρήγορα η ανάγκη να αντληθούν διδάγματα, να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε τις προδιαγραφές και τη συνεργασία μας στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, η οποία προήδρευσε των συνομιλιών.
Οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής στη Γαλλία τον περασμένο μήνα ότι απαιτούνται αυστηρότεροι κανόνες για την πυρηνική ασφάλεια.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν υποχρεωτικοί, διεθνείς κανονισμοί για την πυρηνική ασφάλεια, παρά μόνο συστάσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), την επιβολή των οποίων έχουν αναλάβει οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές.
Εκτός από την εξεύρεση συναίνεσης για ελέγχους αντοχής για την πυρηνική ασφάλεια, οι υπουργοί και οι αξιωματούχοι συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της ΙΑΕΑ για την πυρηνική ασφάλεια.
Η σύνοδος, που συνδιοργανώθηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, έχει ως στόχο τον καθορισμό μιας κοινής βάσης μεταξύ των μεγάλων χωρών που παράγουν πυρηνική ενέργεια, πριν από την υπουργική σύνοδο της ΙΑΕΑ στις 20-24 Ιουνίου στη Βιέννη.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >