Ούτε φέτος απέφυγε η χώρα μας τις δασικές πυρκαγιές. Σε πύρινο κλοιό βρέθηκαν πρόσφατα πολλές περιοχές της, 4 χρόνια μετά τα ολοκαυτώματα της Ηλείας, της Εύβοιας, της Πάρνηθας, της Πεντέλης, τα οποία διαδέχθηκε το 2009 η επιδρομή της πύρινης λαίλαπας στην βορειοανατολική Αττική.

Ads

του Πάνου Τριγάζη*

Με τόσες δασικές πυρκαγιές στην πλάτη της και τόσες πληγές ανοιχτές, θα περίμενε κανείς ότι η Ελλάδα θα πρωτοστατούσε στις εκδηλώσεις για το «Διεθνές Έτος Δασών», που έχει οριστεί το 2011 από τον ΟΗΕ με το ψήφισμα 61/193 της Γενικής Συνέλευσης του παγκόσμιου οργανισμού. Ένα ψήφισμα όπου αναγνωρίζεται ότι «τα δάση και η βιώσιμη διαχείρισή τους μπορεί να συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην εξάλειψη της φτώχειας και στην επίτευξη διεθνών συμφωνημένων αναπτυξιακών στόχων, όπως οι «8 αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας».

Δυστυχώς, όχι μόνο δεν πρωτοστατεί η Ελλάδα, ενώ είχε κάθε λόγο να το κάνει, αλλά είναι παντελώς απούσα. Μάταια αναζητήσαμε τη χώρα μας στην ειδική ιστοσελίδα του ΟΗΕ για το «Διεθνές Έτος Δασών» (https://www.un.org/en/events/iyof2011/) όπου δημοσιεύεται κατάλογος εκδηλώσεων σε πολλές χώρες.

Ads

H ευθύνη της απουσίας βαρύνει την κυβέρνηση και τα σχετικά με το ζήτημα υπουργεία, δηλαδή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν είδαν φαίνεται οι κυβερνώντες το «Διεθνές Έτος Δασών» ως ευκαιρία κινητοποίησης για την προστασία και την αναγέννηση των δασών, καθώς και για την εκπόνηση προγραμμάτων και για την άντληση εμπειριών από τον διεθνή χώρο και την οικοδόμηση διεθνών συνεργασιών.

Ας σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ που προανέφερα κεντρικό ρόλο για το «Διεθνές Έτος Δασών», έχει αναλάβει η παγκόσμια οργάνωση Γεωργίας και Τροφίμων (FAO).

Αναρωτιέμαι τι έχει να πει για το σοβαρό αυτό ζήτημα ο πρωθυπουργός, o οποίος διαρκώς επικαλείται την ενεργητική διεθνή της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς και στο διεθνές γίγνεσθαι.


* Ο Πάνος Τριγάζης είναι υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ)