Η κουζίνα παράγει το 40% του συνόλου των σκουπιδιών κάθε νοικοκυριού. Γι’ αυτό ο δήμος Χαλανδρίου μαζί με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο προσπαθούσαν για τρία χρόνια να χρησιμοποιήσουν τα απορρίμματα αυτά για την παραγωγή ενέργειας.

Ads

Και τελικά τα κατάφεραν αφού την περασμένη Τετάρτη κινήθηκε για πρώτη φορά ένα απορριμματοφόρο με καύσιμο βιοαέριο, το οποίο παράχθηκε από υπολείμματα τροφών.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, λέει στο News 24/7, πως το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2016 περιλαμβάνει τη συλλογή αποβλήτων σε ειδικό κάδο. Τον προμηθεύτηκαν 250 οικογένειες που συμμετείχαν εθελοντικά στο πιλοτικό πρόγραμμα και συγκέντρωναν εκεί τα υπολείμματα των τροφών από την κουζίνα. 

«Μαζεύουμε το απόβλητο της κουζίνας. Στη συνέχεια αυτό ξεραίνεται, τεμαχίζεται και από αυτό παράγονται 8 διαφορετικά είδη καυσίμου, σε συνεργασία με τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου», λέει ο Σίμος Ρούσσος. 

Ads

«Ο εθελοντής έχει αποκλειστική πρόσβαση με κλειδί στον κάδο» εξηγεί και προσθέτει: «στη συνέχεια το συλλέγουμε το προϊόν που περιέχει ο κάδος, το αποξηραίνουμε και το τεμαχίζουμε σε δική μας εγκατάσταση. Κατόπιν παράγεται ένα προϊόν που μοιάζει με γατοτροφή, είναι άοσμο και μπορεί να διατηρηθεί για 12 μήνες αναλλοίωτο. 

» Στην πραγματικότητα αφαιρείται η υγρασία από αυτό και μειώνεται ο όγκος του. Από το τελικό προϊόν έχουν παραχθεί 8 είδη καυσίμων, μεταξύ των οποίων και πέλετ αλλά  και  το βιοαέριο, που είναι η πιο εξελιγμένη μορφή αξιοποίησής του και το οποίο δοκιμάστηκε επιτυχώς την Τετάρτη με την κίνηση του απορριμματοφόρου». 

Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του Horizon 2020, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Χαλανδρίου, πόλεις της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και 17 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016, έχει διάρκεια 40 μήνες και η χρηματοδότηση του δήμου Χαλανδρίου είναι 450.000 ευρώ, με τα οποία αγοράστηκαν τα δύο απορριμματοφόρα. Εμπνευστής του προγράμματος ήταν ο Γεράσιμος Λυμπεράτος, δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου και καθηγητής στο ΕΜΠ. Συνέλαβε την ιδέα, υπέβαλε την πρόταση εκ μέρους του Δήμου και μαζί με την ομάδα του στην Σχολή Χημικών Μηχανικών, υλοποιούν και παρακολουθούν το πρόγραμμα.

«Η αξιοποίηση είναι πρωτοποριακή και και το πρόγραμμα βραβεύτηκε 2 φορές ως καινοτόμα τεχνολογία. Θα παράξει ένα αποτέλεσμα που θα κατοχυρώσει πατέντα για τον Δήμο Χαλανδρίου που συμμετέχει στο πρόγραμμα», καταλήγει ο Σίμος Ρούσσος.