Το περιοδικό National Geographic, ανακοίνωσε τους νικητές του 25ου διαγωνισμού για τις καλύτερες ταξιδιωτικές φωτογραφίες του 2013. Φέτος υπήρχαν πάνω από 15.000 συμμετέχοντες επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες φωτογράφοι από όλο το κόσμο. Επιμέλεια: Ευαγγελία Ασημακοπούλου
Ads
1. Η καλύτερη φωτογραφία ανήκει στο Γουάγκνερ Αρούχο. Ο φωτογράφος τράβηξε στιγμιότυπα από έναν βραζιλιάνικο αγώνα όπου οι αθλητές έπρεπε να κολυμπήσουν και να τρέξουν στο Ρίο Νέγκρο (Μαύρο Ποτάμι-όπως ονομάζεται εξαιτίας των νερών του).
«Βρισκόμουν στο Μανάους στον Αμαζόνιο. Φωτογράφησα μέσα από το νερό και ο φακός μου βράχηκε αλλά υπήρχε τόση ενέργεια σε αυτά τα παιδιά που δεν με απασχολούσε καθόλου».
2. «Περπατούσα σε αυτά τα ερείπια, ελπίζοντας να τα φωτογραφίσω με φόντο το Γαλαξία. Αντ’αυτού ξέσπασε καταιγίδα, δημιουργώντας αυτή τη δραματική εικόνα».
Φωτογράφος: Μαξ Σίγκαλ/«Καταιγίδα στα Φολς Κίβα» – 2ο Βραβείο
3. «Το κεράσι που ανθίζει ονομάζεται Σακούρα στην ιαπωνική γλώσσα. Η ανθισμένη κερασιά είναι συμβολικό λουλούδι για τον ιαπωνικό πολιτισμό».
Φωτογράφος: Χιντέουκι Καταγκίρι/«Σακούρα»
4. «Η κουκουβάγια της Ανατολής αποδεικνύεται μάστερ του καμουφλάζ, κάνοντας αυτό που γνωρίζει καλύτερα: εντοπίζει τα θηράματα της». Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην Τζώρτζια των ΗΠΑ.
Φωτογράφος: Γκράχαμ Μακ Τζορτζ/«Πορτρέτο από Κουκουβάγια της Ανατολής»
5. Ένας ψαράς στη παραλία Μπίρα της Ινδονησίας.
Φωτογράφος: Ντόντι Κουσούμα/«Μια άλλη προοπτική της ημέρας»
6. Το Γκουανγιανγκ Σου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά τελετουργικά στη Ταιβάν κατά την διάρκεια θρησκευτικών τελετών. Οι ντόπιοι ζωγραφίζοντας έντονα τα πρόσωπά τους και χορεύοντας δυναμικά γίνονται αναγνωρίσιμοι. Πολλές φορές τους χαρακτηρίζουν ως αστυνομία του κάτω κόσμου ή σωματοφύλακες των θεών.
Φωτογράφος: Τσαν Κοκ/«Γκουανγιανκ Σου»
7. Μία κυρία συλλέγει νερό στο ποτάμι κοντά σ’ ένα χωριό στο Μπαγκάν του Μιαμάρ.
Φωτογράφος: Μαρκέλο Σαλβαδόρ/«Γυναίκα στο Νερό»
8. Η φωτογραφία του 3ου βραβείου παρουσιάζει τσιτάχ να έχουν πηδήξει στο όχημα τουριστών, στο Εθνικό Πάρκο Μασάι Μάρα στη Κένυα.
Φωτογράφος: Γιανάι Μπονέχ/«Το πουλάκι!!»
9. «Ο Μικέλ Αντέ, είναι ένα παιδί της Σάμης. Τα παιδιά της Σάμης είναι γνωστά και ως τα παιδιά των ταράνδων. Η ονομασία αυτή οφείλεται στις εκτροφές ταράνδων. Στη φωτογραφία απεικονίζεται το διάλειμμα τους έπειτα από μια μεγάλη και κρύα μέρα στους εμβολιασμούς των ζώων και τη σφαγή τους. Τα παιδιά των βοσκών ταράνδων, μαθαίνουν να χειρίζονται αυτά τα ζώα και τη γη που μεγαλώνουν. «Ο Μικέλ γνωρίζει πολλά περισσότερα για τους κανόνες της φύσης, από όσους θα καταφέρω εγώ ποτέ να μάθω».
Φωτογράφος: Μισέλ Σκαντζ/«Παιδιά των Ταράνδων»
10. Οι κυρίες ετοιμάζονται για θρησκευτική τελετή, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ο φωτογράφος κατάφερε να μπει σε μια από τις κλειστές αιρέσεις που ονομάζονται Ταταχόντα.
Φωτογράφος: Τζέρτζελι Λαντάι/«Η Σέκτα Ταταχόντα»
11.Οι δρόμοι του Κουινσταουν της Νέας Ζηλανδίας, στο τέλος μια μέρας γεμάτης αδρεναλίνη. Η ηρεμία μέσα από μια πονεμένη σκηνή με τον ήχο του πιάνου στο παρασκήνιο.
Φωτογράφος: Νικολά Σμέρνικ/«Παίζοντας πιάνο στο δειλινό»
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >