Η τελευταία προσπάθεια της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας ΒΡ να σταματήσει τη ροή πετρελαίου που ρέει ανεξέλεκτα επί 40 ημέρες στη θάλασσα του Κόλπου του Μεξικού απέτυχε. Η ΒΡ τόνισε ότι θα προσπαθήσει να εφαρμόσει μια νέα μέθοδο για να σταματήσει τη ροή, ενώ ο Ομπάμα τόνισε ότι και η επόμενη, «δύσκολη» φάση των προσπαθειών της εταιρίας ενέχει κινδύνους.

Ads

Η διαρροή συνεχίζεται, 41 ημέρες μετά το δυστύχημα το οποίο την προκάλεσε, καθώς η τελευταία προσπάθεια της ΒΡ να σταματήσει την διαρροή, με μια μέθοδο που ονόμαζε “top kill”, και συνίστατο στην έγχυση μιας ειδικής λάσπης στο «πηγάδι» του κοιτάσματος, απέτυχε. Η BP εκτιμούσε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος είχε 60-70% πιθανότητες επιτυχίας.

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αν και ήμασταν αισιόδοξοι ότι το ‘top kill’ θα επιτύγχανε, σκεφτόμασταν πάντα ότι υπήρχε μια σημαντική πιθανότητα να μην πετύχει» ανέφερε το ανακοινωθέν του Ομπάμα.

Η επόμενη απόπειρα της εταιρίας θα διαρκέσει «αρκετές ημέρες». Τεχνικοί της εταιρίας θα προσπαθήσουν να καλύψουν το σημείο από όπου ρέει το πετρέλαιο με ένα θόλο και να αντλήσουν το αργό σε ένα δεξαμενόπλοιο στην επιφάνεια. Κατόπιν, τεχνικοί θα χειριστούν υποβρύχια ρομπότ που θα κληθούν να κόψουν τον σωλήνα από τον οποίο βγαίνει το καύσιμο, στο πάνω μέρος του «πηγαδιού». Στην τρίτη φάση, θα τοποθετήσουν έναν ακόμα, μικρότερο θόλο για να εμποδίζουν την διαρροή αργού. «Αυτή η προσέγγιση δεν είναι άνευ κινδύνων και δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ ξανά σε τέτοιο βάθος», σημείωσε ο Ομπάμα.

Ads

Η κορυφαία σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα περιβάλλοντος, Κάρολ Μπράουνερ χαρακτήρισε σήμερα την πετρελαιοκηλίδα ως τη «μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που αντιμετώπισαν ποτέ οι ΗΠΑ». «Αυτό σημαίνει ότι στον Κόλπο του Μεξικού έχει χυθεί περισσότερο πετρέλαιο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία και ότι η πετρελαιοκηλίδα αυτή ξεπερνά την πετρελαιοκηλίδα από το δεξαμενόπλοιο Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989» υπογράμμισε η Μπράουνερ.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της BΡ Μπόμπ Ντάντλι δήλωσε ότι η εταιρία θα γνωρίζει ως το τέλος της εβδομάδας εάν μια τελευταία μέθοδος για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού είναι επιτυχής. Ο Ντάντλι υποστήριξε εξάλλου ότι ο επικεφαλής του ομίλου της ΒΡ Τόνι Χέιγουορντ πρέπει να παραιτηθεί όταν περιοριστεί η πετρελαιοκηλίδα.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των New York Times, ο πετρελαϊκός όμιλος BP είχε προειδοποιηθεί για σοβαρά προβλήματα ασφαλείας όσον αφορά την πλατφόρμα Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού. Με βάση το δημοσίευμα, η ΒΡ είχε προειδοποιηθεί από τον περασμένο Ιούνιο για τα προβλήματα αυτά, που πιστεύεται ότι ευθύνονται για την έκρηξη της πλατφόρμας στις 20 Απριλίου.