Απαλλοτριώσεις με στόχο τη δημιουργία χώρων πράσινου σε υποβαθμισμένες περιοχές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, χρησιμοποιώντας πόρους του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ).

Ads

Οι δύο πρώτες αναπλάσεις στην Αθήνα αφορούν στο πρώην εργοστάσιο «Κοτοπούλη», στα Σεπόλια, αφενός και αφετέρου στο χώρο του πρώην εργοστασίου «Ελληνική Εριουργία», στα Άνω Πατήσια. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη ανάπλαση αφορά στη δημιουργία χώρου-πράσινου πάρκου, δίπλα σε σχολικό χώρο και σε αθλητικό κέντρο του Ε’ Δημοτικού Διαμερίσματος και η δεύτερη σε τμήματα ζώνης πράσινου κατά μήκος και εκατέρωθεν των τειχών της Άνω Πόλης.

«Το υπουργείο αρχίζει την απελευθέρωση των πρώτων χώρων που θα αναβαθμίσουν τη ζωή του πολίτη, σε περιοχές με έντονη περιβαλλοντική επιβάρυνση από την πυκνή δόμηση» δήλωσε η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη. Τόνισε, επίσης, ότι στο επόμενο διάστημα, όπως έχει οριστεί και από τον σχετικό νόμο για τους ημιυπαίθριους, τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τα πρόστιμα όσων ενταχθούν στη ρύθμιση για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες, θα διατεθούν σε πολύ περισσότερες αστικές αναπλάσεις και στη δημιουργία χώρων πράσινου σε όλη την Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ επισημαίνεται ότι η ανάπλαση στο πρώην εργοστάσιο «Κοτοπούλη», έκτασης 4,3 στρεμμάτων, αποτελεί χρόνιο αίτημα των κατοίκων και συλλόγων της περιοχής των Σεπολίων να γίνει χώρος πράσινου καθώς και ότι ανάλογο αίτημα υπάρχει και για την ανάπλαση στο το χώρο του παλιού εργοστάσιου “Ελληνική Εριουργία” (έκτασης 8,4 στρεμμάτων) το οποίο περιλαμβάνει και διατηρητέα κτήρια. Κριτήριο για την επιλογή αυτών των δύο χώρων από το ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, ήταν η θέση τους δίπλα σε σχολικούς χώρους.

Ads

Η επιλογή των πρώτων αναπλάσεων στη Θεσσαλονίκη έγινε σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Η μεν πρώτη αφορά σε χώρο συνολικής έκτασης 2 στρεμμάτων, στην οδό Καραϊσκάκη, στην περιοχή Μαρτίου. Όσον αφορά τη δεύτερη, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι πρόκειται για ζώνη πράσινου, έκτασης 1,6 στρεμμάτων, που έχει αρχίσει εν μέρει να υλοποιείται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων. Ωστόσο, απαιτείται η απαλλοτρίωση ορισμένων τμημάτων για να επιλυθούν υπάρχοντα θέματα υγιεινής και ασφάλειας σε αυτή την πυκνοδομημένη γειτονιά της πόλης.

Το ΥΠΕΚΑ θα διαθέσει τα χρήματα από το ταμείο του ΕΤΕΡΠΣ και ακολούθως οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης θα ολοκληρώσουν τις εργασίες, χρηματοδοτώντας και υλοποιώντας τα απαραίτητα έργα διαμορφώσεων των χώρων.