Η Ακτή Ελεφαντοστού απαγόρευσε δια νόμου την παραγωγή, πώληση και χρήση πλαστικών σακούλων. Ο νόμος αποβλέπει στην βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων και τον περιορισμό της ρύπανσης, ωστόσο οι κατασκευάστριες εταιρείες και άλλοι επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως καταδικάζονται σε λουκέτο αφού δεν έχουν προβλεφθεί εναλλακτικές για εκείνους.

Ads

Διαβάστε επίσης: Περιορισμό της πλαστικής σακούλας θέλει η Κομισιόν

«Πρέπει να βρούμε τρόπους να σταματήσουμε αυτή τη ρύπανση γιατί το πλαστικό δεν διασπάται σε διάστημα ενός ή δύο ετών αλλά χρειάζεται αιώνες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντάνιελ Καμπλάν Ντουνκαν υποστηρίζοντας πως «το πρόβλημα θα διαιωνιστεί αν δεν ληφθούν μέτρα».

Όπως δήλωσε στο Reuters ο Χασαν Κισσε, επικεφαλής του εργοστασίου Aqua Ivoire, που πουλά νερό σε πλαστικές σακούλες, «η απαγόρευση θα έχει κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ενώ δεν είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν περιβαλλοντικά οφέλη». Πολλοί πολίτες αντιτίθενται, επίσης, στην απαγόρευση καθώς πουλώντας σακούλες σε εταιρίες ανακύκλωσης κερδίζουν σημαντικά ποσά υποστήριξης των εξόδων τους. 

Ads

Κατά της απαγόρευσης τάσσονται, όμως, και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες προτιμούν την εναλλακτική λύση των βιοδιασπώμενων υλικών και καλούν την κυβέρνηση να βελτιώσει το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων πριν απαγορεύσει ένα προϊόν το οποίο είναι απαραίτητο στους πολίτες.