Μέχρι το έτος 2050 οι κοραλλιογενείς ύφαλοι του πλανήτη μας θα έχουν εξαφανιστεί, αν δεν ληφθεί άμεση δράση για την αντιμετώπιση των απειλών απέναντι στα “τροπικά δάση της θάλασσας”, προειδοποιεί επιστημονική έρευνα.

Ads

Θερμότερες θάλασσες εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτης, οξίνιση των ωκεανών εξαιτίας της μόλυνσης από το διοξείδιο του άνθρακα, ναυτιλία, υπεραλιεία, παράκτια ανάπτυξη και απορροή αγροτικών περιοχών… όλα θέτουν σε κίνδυνο τους κοραλλιογενείς υφάλους, στους οποίους στηρίζονται εκατομμύρια άνθρωποι για τη διαβίωσή τους, τονίζει η σχετική μελέτη.

Οι απειλές στο έδαφος, τις ακτές και τα ύδατα συνδυαζόμενες αποτελούν ένα βέβαιο κίνδυνο για τους κοραλλιογενείς υφάλους“, δήλωσε η διαχειρίστρια της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεάνειας Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, Τζέιν Λουμπσένκο, στη διάρκεια συνδιάσκεψης στην Ουάσινγκτον με αφορμή την παρουσίαση της σχετικής έκθεσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που αποτελεί συνέχεια άλλης έρευνας για την υγεία των κοραλλιογενών υφάλων της Γης, περισσότερο από 90% των υφάλων θα απειληθεί μέχρι το 2030 και σχεδόν όλοι τους θα κινδυνέψουν με εξαφάνιση μέχρι το 2050, αν δεν ληφθεί δράση για την αντιμετώπιση των απειλών. Οι “τοπικές απειλές” στους κοραλλιογενείς υφάλους, όπως η υπεραλιεία, η παράκτια ανάπτυξη και η ρύπανση, αποτελούν τους πιο άμεσους κινδύνους για τους παγκόσμιους υφάλους, απειλώντας ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των πολύχρωμων θαλάσσιων ηχοσυστημάτων.

Ads

Οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών – μια “παγκόσμια απειλή” για τους υφάλους – συνδυάζεται με τις τοπικές πιέσεις. “Οι θερμότερες θάλασσες έχουν ήδη προκαλέσει ανεπανόρθωτη και εκτεταμένη ζημιά στους κοραλλιογενείς υφάλους, με τις υψηλές θερμοκρασίες να οδηγούν στον αποχρωματισμό των κοραλλιών, εκθέτοντας το λευκό σκελετό τους“, υπογραμμίζει η μελέτη.

Επιπλέον, η αύξηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα οδηγούν στη μεγαλύτερη οξίνιση των ωκεανών. Η τελευταία μειώνει το ρυθμό ανάπτυξης των κοραλλιών και ενδέχεται να περιορίσει την ικανότητά τους να διατηρούν τη φυσική δομή τους”.

Εάν δεν ληφθεί άμεση δράση για την αντιμετώπιση των απειλών απέναντι στους κοραλλιογενείς υφάλους, η καθημερινότητα 500.000.000 ανθρώπων παγκοσμίως θα απειληθεί, πολλοί από αυτούς σε αναπτυσσόμενα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας και του Ινδικού Ωκεανού, τόνισε η Λουμπσένκο. Θα σημαίνει λιγότερες πηγές για εμπορία ψαριών και ακτές περισσότερο ευάλωτες απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα.