Σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την έκταση που επιτρέπεται η οικοδόμηση σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA, η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη κατέθεσε στη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ μια συμβιβαστική πρόταση.

Ads

Η πρόταση προβλέπει διατήρηση του δικαιώματος όσων κατέχουν σήμερα 4 στρέμματα να οικοδομήσουν, αλλά από την ψήφιση του νόμου και μετά το δικαίωμα θα το έχουν μόνον όσοι κατέχουν οικόπεδα έκτασης 10 στρεμμάτων. Ωστόσο, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν δέχτηκαν την πρόταση Μπιρμπίλη, ορισμένοι εκ των οποίων άσκησαν έντονη κριτική για τους χειρισμούς και τις προτάσεις της υπουργού.

«Καλή είναι η οικολογία αλλά δεν πρέπει να καταντά οικολαγνεία», παρατήρησε ο βουλευτής Γ. Βούρος. Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο άδικο, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο για όλες τις περιοχές NATURA.

«Ακούω τις τελευταίες ημέρες μια σπέκουλα από οικολάγνους περί του περιβάλλοντος. Δεν αναγνωρίζω ότι έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία κάποιοι που ζουν στην Κυψέλη από τους βουλευτές της επαρχίας» δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Δριβελέγκας, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για «κάποιους ανέξοδα οικολογούντες».

Ads

«Δεν μας ακούτε και δεν μας λαμβάνεται υπόψη σας. Δεν μας θεωρείτε συμμάχους και μας έχετε στην λογική της ομηρίας», σχολίασε, απευθυνόμενος στην υπουργό ο βουλευτής Ζακύνθου Δημήτρης Βαρβαρίγος.

Υπήρξαν, ωστόσο, και βουλευτές που υποστήριξαν την αρχική πρόθεση της κ. Μπιρμπίλη να ισχύσει η ρύθμιση για τα 10 στρέμματα και για τα υπάρχοντα οικόπεδα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ετέθη, μεταξύ άλλων, από τους βουλευτές Τρικάλων Σούλα Μερεντίτη και Χρήστο Μαγκούφη και το ζήτημα του τρόπου και των προϋποθέσεων με τους οποίους καθορίστηκαν οι ζώνες NATURA, αλλά η υπουργός Περιβάλλοντος επεσήμανε ότι αυτό έχει πια γίνει δεκτό από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν

Πριν από την συνεδρίαση του ΚΤΕ έγινε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, η διευθύντρια της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης και ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Έξαρχος, όπου, κατά πληροφορίες, αποφασίστηκε η συμβιβαστική πρόταση που παρουσίασε η κ. Μπιρμπίλη στους βουλευτές.

Διαφωνούν με την εκτός σχεδίου δόμηση 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις

Η ενδεχόμενη απόρριψη της διάταξης για την εκτός σχεδίου δόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών, η οποία περιλαμβάνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη βιοποικιλότητα θα έχει τεράστιες συνέπειες στην προστασία των ελληνικών οικοσυστημάτων, τονίζουν 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Οι οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS υποστηρίζουν ότι αυτό το ενδεχόμενο «θα αποτελέσει ιστορική ντροπή για την κοινοβουλευτική ζωή της χώρας».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν ότι το δικαίωμα για διάσπαρτη δόμηση με μόνο κριτήριο την ιδιοκτησία τεσσάρων στρεμμάτων γης, που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις μπορούν να μειωθούν σε 750 τ.μ., έχει υποβαθμίσει το σύνολο της ελληνικής υπαίθρου, έχει κατακερματίσει σημαντικά οικοσυστήματα και έχει δώσει κίνητρο για καταπατήσεις και δασικούς εμπρησμούς. Εκτιμούν, επίσης, ότι ακυρώνει οποιαδήποτε προσπάθεια για σωστό σχεδιασμό που τώρα πλέον καθίσταται επιτακτικός, για την ολοκληρωμένη προστασία της βιοποικιλότητας και την καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, και δημιουργεί την αίσθηση ότι «όπου γης, οικόπεδο!».

Υπογραμμίζουν ότι η επίμαχη διάταξη, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, αποτελεί μία αυτονόητη και ελάχιστη ρύθμιση για τις περιοχές Natura 2000, οι οποίες έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες, με βάση το κοινοτικό δίκαιο (οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ).