Την έντονη αντίδρασή τους για την επένδυση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική εξέφρασαν τα κόμματα της Αριστεράς. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοινώσεις τους καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική και τη σύναψη της σχετικής συμφωνίας, κάνοντας λόγο για περιβαλλοντική καταστροφή και τάχθηκαν υπέρ των κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν.

Ads

Το ΚΚΕ είναι αποφασισμένο «να συμμετέχει αγωνιστικά στη διαμόρφωση συντονισμένου αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής» ενάντια στην επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στα μεταλλεία Κασσάνδρας, αναφέρει ανακοίνωση της τοπικής νομαρχιακής επιτροπής του κόμματος.

Στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι η κυβέρνηση προχώρησε στη σύναψη της επίμαχης συμφωνίας παρά τις αντιδράσεις επιστημόνων και κατοίκων, με μόνο μέλημα το «πώς θα βγουν κερδισμένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη περίοδο της κρίσης».

Αντίστοιχα, ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα στη Χαλκιδική με την υπογραφή του Γ. Παπακωνσταντίνου», ο οποίος και υπέγραψε στις 8 Ιουλίου την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στην περιοχή Σκουριές.

Ads

Η εταιρεία, θυγατρική της «European Goldfields», πρόκειται να προχωρήσει τώρα σε μια «άνευ προηγουμένου κακοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, της υγείας των κατοίκων και της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής», χωρίς μάλιστα το ελληνικό δημόσιο να κερδίζει στο ελάχιστο, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Ο κύριος Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της ατομικής και κυβερνητικής αντίληψης για άνευ όρων fast track επενδύσεις παρέκαμψε κάθε θεσμικό φορέα και ομάδα πολιτών που συνηγορούν κατά της καταστροφικής για τους ανθρώπους και το φυσικό περιβάλλον εξόρυξης χρυσού» δήλωσε, τέλος, και η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.