Η καταστροφή που ακολούθησε τον σεισμό της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία, με το θανατηφόρο τσουνάμι και την πυρηνική απειλή στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα προκάλεσαν την αναθεώρηση των πυρηνικών φιλοδοξιών για πολλές χώρες. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι εμμένει στην πρόθεσή της για κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων στο Aκουγιού και στην Σινώπη, όπως αναφέρει άρθρο στην αγγλόγλωσση Sunday’s Zaman (20.3) .

Ads

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση του εμμένει στην απόφαση κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων στην Τουρκία, ωστόσο ζήτησε από την Ρωσία να αυξήσει τις προδιαγραφές ασφαλείας για τον πυρηνικό εργοστάσιο που θα κατασκευάσει στο Ακουγιού.

Η απαίτηση Ερντογάν για αυξημένες προδιαγραφές ασφαλείας δεν φαίνεται να έπεισε τους κατοίκους του Ακουγιού και της Σινώπης που διαδήλωσαν κατά της προοπτικής κατασκευής των πυρηνικών εργοστασίων.

Εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Σινώπης δήλωσε ότι ο λαός της Σινώπης αντιτίθεται στην προοπτική κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων αφού αποδείχθηκε ότι η πλέον τεχνολογικά προηγμένη χώρα, η Ιαπωνία, νικήθηκε από την δύναμη της φύσης και καταδίκασε την σύγκριση που επιχείρησε ο κ.Ερντογάν των κινδύνων ενός πυρηνικού εργοστασίου με εκείνους που αντιπροσωπεύει μια φιάλη υγραερίου οικιακής χρήσης.

Ads

Ο δημοσιογράφος Ozgur Gurbuz που ασχολείται με θέματα περιβάλλοντος επίσης διαφωνεί με την παρατήρηση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Taner Yildiz, ότι οι αντιδραστήρες της Ιαπωνίας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι 1ης γενιάς (τεχνολογικώς) και ότι οι αντιδραστήρες που θα κατασκευαστούν στην Τουρκία είναι 3ης γενιάς. Ο Gurbuz τονίζει ότι η σύγκριση 1ης και 3ης γενιάς αντιδραστήρων είναι αποπροσανατολιστική διότι παρά την χρήση προηγμένης τεχνολογίας, συνεχίζουν να είναι ευάλωτοι στα στοιχεία της φύσης όπως στους ισχυρούς σεισμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Tolga Yarman, καθηγήτρια πυρηνικής μηχανικής του Πανεπιστημίου Okan, η οποία υπογραμμίζει ότι η καταστροφή στην Ιαπωνία δεν προήλθε λόγω ανθρωπίνου λάθους ή αστοχίας υλικού ή γενικότερα λόγω προβλήματος που σχετίζεται με το επίπεδο χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας αλλά από φυσική καταστροφή μεγέθους πέραν οποιασδήποτε πρόβλεψης.

Την επικινδυνότητα του πυρηνικού αντιδραστήρα του Metsamor που βρίσκεται στην Αρμενία και απέχει 16 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα επισημαίνει ο Hamit Palabiyik, πολιτικός αναλυτής του Ινστιτούτου Στρατηγικής ανάλυσης USAK που σημειωνει ότι ο αντιδραστήρας είναι παλαιωμένος, έχουν ήδη καταγραφεί διαρροές ραδιενέργειας και ότι το πρόβλημα καθίσταται ακόμη σοβαρότερο διότι ο σχεδιασμός του αντιδραστήρα είναι σοβιετικού τύπου, χωρίς προστατευτικό κέλυφος, σχεδιασμός που επιτείνει την καταστροφή σε περίπτωση ατυχήματος, όπως είχε γίνει το 1986 με τον ιδίου σχεδιασμού αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ.