«Ανήθικους» χαρακτηρίζει τους στόχους βιοκαυσίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Συμβούλιο Βιοηθικής του Nuffield, με τους συγγραφείς της σχετικής έκθεσης να προτείνουν την προσωρινή απόσυρση αυτών των στόχων έως ότου υπάρξουν νέες διασφαλίσεις για τα βιοκαύσιμα που αναπτύσσονται ή εισάγονται στην Ευρώπη.
Ads
Οι ερευνητές του Συμβούλιο του Nuffield, ωστόσο, δεν προτείνουν την πλήρη απαγόρευση των βιοκαυσίμων, σε αντίθεση με αρκετούς περιβαλλοντολόγους. Εκτιμούν πάντως πως είναι πιθανή, χάρη στις νέες τεχνολογίες, η ανάπτυξη βιοκαυσίμων από κυτταρίνη, ελπίζοντας ότι αυτό θα γίνει κατά τρόπο που δεν θα επιδράσει αρνητικά στο περιβάλλον ή δεν θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τις καλλιέργειες τροφίμων.
Ωστόσο, αναγνωρίζουν πως η πρόοδος προς τα νέα αυτά βιοκαύσιμα είναι πολύ αργή και πως τα διαθέσιμα καύσιμα νέας γενιάς είναι πολύ ακριβά. Η έκθεση παροτρύνει τις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τα βιοκαύσιμα που χρησιμοποιούν λιγότερη γη, λίπασμα και φυτοφάρμακα.
Το Συμβούλιο είναι ένα ανεξάρτητο σώμα που εργάζεται τα τελευταία 20 χρόνια πάνω σε ηθικά ζητήματα που εγείρουν οι εξελίξεις στη βιολογία και την ιατρική. Για την τελευταία μελέτη, εξέτασε βιοκαύσιμα επί 18 μήνες – ειδικά σε σχέση με το στόχο της Οδηγίας της Ε.Ε. για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που αναφέρει πως τα βιοκαύσιμα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για το 10% των μεταφορών μέχρι το 2020. Πρόκειται για μια οδηγία που έχει δεχτεί αρκετή κριτική και σχεδιάστηκε αρχικά ως μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Βάσει μιας ομάδας ηθικών αρχών, η έκθεση σημειώνει πως τα βιοκαύσιμα πρέπει:
– να μην χρησιμοποιούνται σε βάρος των ανθρώπινων δικαιωμάτων
– να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμα
– να συμβάλλουν στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου (ορισμένα από αυτά σήμερα τα αυξάνουν)
– να συμβαδίζουν με τις αρχές του δίκαιου εμπορίου
– να έχουν κόστη και ωφέλειες που μπορούν να διανεμηθούν ισομερώς.
Οι αρχές αυτές πρέπει να υποστηριχτούν από ένα υποχρεωτικό ευρωπαϊκό σχήμα και να εφαρμοστούν αυστηρά.
Οι συγγραφείς παραθέτουν και μια«λίστα παραπόνων» σχετικά με τη σημερινή παραγωγή βιοκαυσίμων:
– δρουν αρνητικά πάνω στη βιοποικιλότητα όταν δάση ή ελώδεις εκτάσεις καταστρέφονται για ενεργειακές καλλιέργειες,
– η σημερινή παραγωγή βιοκαυσίμων παράγει ελάχιστη ενέργεια,
– τα βιοκαύσιμα εισάγονται από χώρες, που συχνά έχουν χαμηλά περιβαλλοντικά στάνταρντ,
– τα βιοκαύσιμα ανταγωνίζονται τις καλλιέργειες τροφίμων και αυξάνουν τις τιμές των τροφίμων.
Η επικεφαλής της έρευνας, επιστημονική σύμβουλος του Συμβουλίου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών του Κέντρου Innogen στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Τζόις Τάιτ δήλωσε στο BBC πως «είναι ξεκάθαρο ότι οι σημερινές πολιτικές της Ε.Ε., όπως παράγονται και βάσει των κινήτρων τους είναι ανήθικες και ακατάλληλες. Προφανώς χρειαζόμαστε ένα νέο τόξο ηθικών αρχών, υποστηριζόμενο από τη διαβεβαίωση βελτίωσης του τρόπου παραγωγής των βιοκαυσίμων στον κόσμο».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >