Ένα μήνα μετά την κλιματική Σύνοδο της Κοπεγχάγης, η οποία έληξε με αντεγκλήσεις και ένα αδύναμο περίγραμμα μιας παγκόσμιας συμφωνίας, βασικές ομάδες αναπτυσσόμενων χωρών προετοιμάζονται για συναντήσεις, όπου θα διερευνήσουν τρόπους για να καταλήξουν σε μια νομικά δεσμευτική τελική συμφωνία για το περιβάλλον.

Ads

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος από τις αποκαλούμενες Βασικές χώρες – Βραζιλία, Νότια Αφρική, Ινδία και Κίνα – θα συναντηθούν στις 24 Ιανουαρίου στο Νέο Δελχί. Δεν έχει τεθεί κάποια επίσημη ατζέντα για τις συνομιλίες, αλλά αναλυτές αναμένουν να προκύψει γεωπολιτική συμμαχία μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων χωρών του πλανήτη, και ότι θα επιζητήσουν τρόπους να πείσουν άλλες χώρες να υπογράψουν το Σύμφωνο της Κοπεγχάγης που προέκυψε τον περασμένο μήνα.

Λιγότερες από 30 από τις 192 χώρες που έχουν ενταχθεί στο Πλαίσιο Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), που οργάνωσε την Κοπεγχάγη, έχουν δώσει σημεία ότι προτίθενται να υπογράψουν. Πολλές έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους για τα 100 δις που υποσχέθηκαν ότι θα δοθούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς και με την απόφαση να μην γίνουν μεγαλύτερες μειώσεις στις εκπομπές. Υπό τη νομοθεσία του ΟΗΕ, η γενική συναίνεση είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση μιας δεσμευτικής συμφωνίας.

Οι χώρες πρέπει, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, να υπογράψουν το Σύμφωνο και να παράσχουν στον ΟΗΕ τις πληροφορίες για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις και δράσεις που σκοπεύουν να λάβουν για τη μείωση των βλαβερών εκπομπών. Παρατηρείται αυξανόμενη σύγχυση πάνω στη νομική ισχύ της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Κοπεγχάγη και πολλές χώρες μπορεί να μην είναι σε θέση να υπογράψει επειδή πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν τα κοινοβούλιά τους.

Ads

Στο μεταξύ, η Βολιβία, μια χώρα από την ομάδα των φτωχών κρατών οι οποίες αντιτάχθηκαν ανοιχτά στην συμφωνία στην Κοπεγχάγη, έχει προσκαλέσει χώρες και μη κυβερνητικές οργανώσεις που επιθυμούν μια πολύ ισχυρότερη κλιματική συμφωνία στην Παγκόσμια Σύνοδο των Λαών για την Κλιματική Αλλαγή.

Η σύνοδος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Cochabamba της Βολιβίας, μεταξύ 20-22 Απριλίου, αναμένεται να προσελκύσει κεφαλές κρατών από τη σοσιαλιστική ένωση ALBA (Μπολιβαριανή Συμμαχία Λαών των Αμερικανικών χωρών), στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Βενεζουέλα και η Κούβα.

Η Βολιβία, αυτή την εβδομάδα, κάλεσε τους ηγέτες των ομάδων ιθαγενών του κόσμου καθώς και επιστήμονες, να παρευρεθούν. Η συνάντηση, η οποία αναμένεται να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των επτά χωρών Alba, αναμένεται επίσης να επιδιώξει την ιδέα ενός διεθνούς δικαστηρίου για περιβαλλοντικά εγκλήματα, καθώς και την ριζοσπαστική ιδέα των «Δικαιωμάτων της Μητέρας Γης», κάτι που θα παράσχει σε όλα τα όντα, από τον άνθρωπο έως και τα υπό εξαφάνιση είδη ζώων, ίσα δικαιώματα στη ζωή.