Το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδάσωσης στην Αττική ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνου Μωραΐτη, πρόκειται να αναδασωθούν στα επόμενα 4 χρόνια, μόνο στην Αττική 100.000 στρέμματα που έχουν καεί στο Λεκανοπέδιο.

Ads

Η αναδάσωση θα γίνει με εξασφαλισμένο προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ και με σημείο αναφοράς την Πεντέλη και άλλες περιοχές της ΒΑ Αττικής που έχουν καεί δύο ή περισσότερες φορές και επομένως δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια φυσικής αναδάσωσης. Το πρόγραμμα έχει ορίζοντα τετραετίας και το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν και οι σχετικοί διαγωνισμοί.

Συγκεκριμένα, οι δημοπρατήσεις θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, ώστε να αξιοποιηθεί η φετινή φυτευτική περίοδος. Μέχρι τις 21 Μαρτίου- από εκεί και πέρα δεν μπορούν να γίνουν αναδασώσεις εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας- θα διεξαχθούν πρόχειροι διαγωνισμοί προκειμένου σε 14 σημεία στην Πεντέλη και συγκεκριμένα κοντά στο ΠΙΚΠΑ, να φυτευτούν σε 500 στρέμματα 40.000 φυτά (πεύκα κι άλλα κωνοφόρα αλλά και θάμνοι).

Σημειώνεται ότι την τελευταία πενταετία ο μέσος όρος των αναδασώσεων σε ολόκληρη τη χώρα ήταν 10.000 στρέμματα.

Ads

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι τα έργα θα αφορούν τη φύτευση και τη συντήρηση του πράσινου, ενώ θα ληφθεί μέριμνα και για τη φύλαξη των φυτωρίων, για να μην καταστρέφονται σε 2-3 μήνες. Η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη είπε ότι «είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξετάζοντας το ενδεχόμενο να αναλάβει τη φύλαξη των αναδασωτέων περιοχών η Αγροφυλακή».

Οι περιοχές στις οποίες θα αρχίσει η αναδάσωση είναι η Πεντέλη, ο Υμηττός, η Πάρνηθα, ο Κοκκιναράς, ο Μαραθώνας και το Καπανδρίτι.

Στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, το υπουργείο οργανώνει συμβολική αναδάσωση με τη συμμετοχή δήμων, εθελοντών και ιδιωτών.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε και τα σχέδια της για τη δημιουργία του Πράσινου Ταμείου, αλλά και τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση.

Το Πράσινο Ταμείο θα είναι ο βασικός χρηματοδότης των αναδασώσεων, ένας νέος φορέας με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας του Δημοσίου, που θα ενσωματώσει το ΕΤΕΡΠΣ και τον Ειδικό Φορέα Δασών. Θα δέχεται όμως και χορηγίες από ιδιώτες, ενώ θα εξασφαλίζει κονδύλια και αστικές αναπλάσεις. Θα διαθέτει συμβούλιο Πράσινης Πολιτικής, στο οποίο θα μετέχουν και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, που θα εκπονήσει τις προτεραιότητες και θα δημοσιοποιεί όλες τις δράσεις και αποφάσεις του. Το ΕΤΕΡΠΣ είναι το ειδικό ταμείο στο οποίο καταλήγουν τα έσοδα από τα πρόστιμα αυθαιρέτων, τέλη που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας κλπ

Επίσης, ο δασικός χάρτης της Αττικής αναμένεται να αναρτηθεί ως το τέλος του χρόνου και στόχος είναι να επεκταθεί και σε όλη τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση απορριμμάτων, έγινε γνωστό ότι ενεργοποιείται ο Εθνικός Οργανισμός Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων. Το ποσοστό ανακύκλωσης στην Ελλάδα φτάνει (με βάση τα στοιχεία του 2007) το 14% και η κομποστοποίηση το 2%. Αυτή τη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι οι δήμοι θα πληρώνουν ανάλογα με τα σκουπίδια που παραδίδουν στα συστήματα συγκέντρωσης.