Ανάμεσα στις καταστροφές που προκάλεσε το τσουνάμι στην Ιαπωνία, κρύβεται ένας κίνδυνος για την υγεία που επισκιάστηκε από τη μόλυνση από τη διαρροή του πυρηνικού σταθμού: η άοσμη και σχεδόν αόρατη απειλή του αμίαντου. Ακτιβιστές εντόπισαν το καρκινογόνο, ινώδες υλικό στον αέρα και σε συντρίμμια που συλλέχθηκαν από την κατεστραμμένη βορειοανατολική ακτή.

Ads

Τα επίπεδα στον αέρα παραμένουν εντός των ορίων ασφάλειας της Ιαπωνίας, αλλά αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά όταν οι γερανοί και τα συνεργεία καθαρισμού αρχίσουν το έργο τους, οπότε θα φέρουν στην επιφάνεια τις μικροσκοπικές λευκές ίνες αμίαντου.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι είναι συγκλονισμένοι από τον απόηχο του σεισμού της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι. Εκείνοι που βρίσκονται κυρίως σε πληγείσες περιοχές, όπως στο νομό Miyagi, αναγνωρίζουν ότι πρέπει να επικεντρωθούν στον αμιάντο και την ενδεχόμενη μόλυνση από άλλα τέτοια αιωρούμενα σωματίδια.

Στο μεταξύ, εργαζόμενοι, εθελοντές και κάτοικοι περιφέρονται ελεύθερα ανάμεσα στα συντρίμμια. Κάποιοι φορούν μάσκες, ενώ άλλοι όχι, παρά τα σύννεφα σκόνης που αναδύονται κάθε φορά που μετακινείται ένα κομμάτι από τα συντρίμμια. Στις ημέρες που έχει άνεμο, σωματίδια στροβιλίζονται στον αέρα.Προκαλούν ερεθισμό στα μάτια και στο λαιμό, πριν αφήσουν πίσω τους ένα λεπτό στρώμα σκόνης.

Ads

Οι ίνες αμιάντου είναι τόσο μικρές που μπορούν να εισέλθουν εύκολα στους πνεύμονες, όπου προκαλούν φλεγμονή. Μελέτες δείχνουν ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, το σπάνιο μεσοθηλίωμα του καρκίνου και πνευμονικές διαταραχές όπως αμιάντωση. Επειδή οι επιπτώσεις του αμιάντου είναι μακροπρόθεσμες, συχνά χρειάζεται να περάσουν δεκαετίες για να γίνουν ορατές.

Ομάδα ακτιβιστών απέστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολές προς τον υπουργό περιβάλλοντος και άλλα κυβερνητικά στελέχη ζητώντας την παρακολούθηση του αέρα γύρω από πληγείσες περιοχές, αποτελεσματική ενημέρωση του κοινού, διανομή μασκών και ορθή διαχείριση των φορτίων με απόβλητα από αμίαντο.

Η Ιαπωνία αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα με τον αμίαντο και μετά τον σεισμό του 1995 μεγέθοτς 7,2 βαθμών Ρίχτερ. Μετά τον πρόσφατο σεισμό του Μαρτίου, το υπουργείο περιβάλλοντος εξέδωσε συστάσεις για τη διάθεση των αμιαντούχων υλικών, αλλά είναι ασαφές αν αυτές ακολουθούνται. Επίσης, πραγματοποιήθηκε παρακολούθηση του ατμοσφαιρικού αέρα σε 15 τοποθεσίες στις περιοχές Fukushima, Ibaraki και Miyagi νωρίτερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με τον Hisao Yamaguchi, αξιωματούχο του υπουργείου περιβάλλοντος. Τα αποτελέσματα δεν θα είναι διαθέσιμα μέχρι τουλάχιστον τον επόμενο μήνα.