Για την άμεση καταβολή χρημάτων σε κάθε νόμιμη αίτηση αποζημίωσης δεσμεύτηκε ο ανεξάρτητος διαχειριστής του ταμείου των 20 δις δολαρίων που θα συστήσει η βρετανική πετρελαϊκή εταιρία BP για την αποζημίωση των θυμάτων από την πετρελαιοκηλίδα που σχηματίστηκε στον Κόλπο του Μεξικού.

Ads

Παράλληλα, μιλώντας στην εκπομπή του NBC, «Meet the Press», ο διαχειριστής Κένεθ Φάινμπεργκ αρνήθηκε να αναφερθεί στη δήλωση του ρεπουμπλικανού βουλευτή Τζο Μπάρτον ότι το ταμείο αποτελεί «εκβιασμό» του Λευκού Οίκου προς την BP για την χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία της χώρας.

«Δεν νομίζω ότι βοηθάει να πολιτικοποιήσουμε αυτή την εκπομπή», είπε.

Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις τεράστιες ποσότητες μεθανίου που περιλαμβάνονται στο πετρέλαιο που αναβλύζει στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς φοβούνται το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας γιγαντιαία «νεκρής ζώνης» χωρίς οξυγόνο.

Ads

Όπως αναφέρει η BP σε ανακοίνωσή, χτες «περισυνελέγησαν 21.040 βαρέλια από τη ποσότητα που έχει διαρρεύσει στον Κόλπο του Μεξικού».

Σημειώνεται ότι από την ποσότητα αυτή, ένα μέρος αποθηκεύτηκε για επεξεργασία και ένα άλλο κάηκε.

Την Παρασκευή περισυνελέγησαν 24.500 βαρέλια, αλλά χθες ο αριθμός των βαρελιών μειώθηκε εξαιτίας της δεκάωρης διακοπής της διαδικασίας αργά το βράδυ της Παρασκευής λόγω τεχνικού προβλήματος που τελικά αποκαταστάθηκε το Σάββατο.