Αγωγή κατά του κινεζικού πλοίου, που προσάραξε στο μεγαλύτερο και πλουσιότερο κοραλλιογενές οικοσύστημα του πλανήτη, τον αποκαλούμενο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, θα καταθέσει η Αυστραλία.

Ads

«Είναι απολύτως σαφές πως το πλοίο ακολούθησε ένα παράνομο δρομολόγιο», τόνισε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Μεταφορών Αντονι Αλμπανίζ και τόνισε ότι: «θα καταθέσουμε αγωγές κατά των υπευθύνων».

Το κινέζικο πλοίο Σεν Νενγκ 1 μετέφερε κάρβουνο και προσάραξε στις 3 Απριλίου στην άμμο κοντά στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα, μια περιοχή γνωστή για την εξαιρετική θαλάσσιο βιοποικιλότητα, με αποτέλεσμα τρεις τόνοι καυσίμων να δημιουργήσουν στην περιοχή μεγάλη πετρελαιοκηλίδα. Το πλοίο είχε παρεκκλίνει περισσότερα από 15 ναυτικά μίλια της πορείας του πριν προσαράξει 70 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών του Κουίνσλαντ.

Η Αυστραλία θα ζητήσει αποζημίωση, δήλωσε ο Αλμπανίζ, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι οι νόμοι θα εφαρμοστούν αυστηρά απέναντι στους υπευθύνους.

Ads

Η εταιρία Shenzhen Energy Transport, ιδιοκτήτρια του πλοίου, παραδέχτηκε την Παρασκευή ότι το Σεν Νενγκ 1 δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη πορεία προς την Κίνα, προερχόμενο από το λιμάνι του Γκλαντστόουν της βορειοανατολικής Αυστραλίας.