Λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας όλο και περισσότεροι Έλληνες εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και επιστρέφουν στην ύπαιθρο για να ασχοληθούν με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, αναφέρει σε άρθρο της το γερμανικό περιοδικό Focus αναδημοσιεύοντας και την έρευνα του ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ads

Καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο και η ανεργία χτυπά κόκκινο στις πόλεις πολλοί που διαθέτουν σπίτι πατρικό ή εξοχικό επιστρέφουν στην ύπαιθρο. Το 95% των νεοεισερχόμενων δραστηριοποιούνται σε γεωργία και κτηνοτροφία και το 5% στην αλιεία.

Σύμφωνα με την μελέτη του ΠΑΣΕΓΕΣ, τα τελευταία δυο χρόνια περίπου 40.000 νέοι αγρότες δραστηριοποιήθηκαν στην γεωργία. Μετά από μια πτώση της απασχόληση στην γεωργία μεταξύ 2005-2008, φέτος η απασχόληση αυξήθηκε κατά 6,1 %, όταν σε όλους τους κλάδους η ανεργία έφτασε στο 15%. Συγκεκριμένα, στα νησιά του Αιγαίου αυξήθηκε κατά 55%, στην Κρήτη κατά 31% και στα Ιόνια νησιά κατά 20%. Αύξηση παρατηρείται ακόμα και στην Αττική.

«Υπάρχει σαφής τάση επιστροφής κυρίως στις μεσαίες ηλικίες, που είχαν εργασία αλλά κατέρρευσε ο τομέας στον οποίο εργάζονταν. Η κατάρρευση του τομέα κατασκευών στην Κρήτη, π.χ., στρέφει εργαζομένους στην αγροτική παραγωγή» αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Τσιφόρος. Επιπλέον, ενδιαφέρον για την αγροτική παραγωγή δείχνουν συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι.

Ads

Το ενδιαφέρον είναι όμως ότι ο αριθμός απασχολούμενων στην αγροτική παραγωγή αυξήθηκε κυρίως στις νέες ηλικίες μεταξύ 14 και 44 χρονών. Οι νέοι αγρότες ζητούν πληροφορίες από υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αγροτικά Ινστιτούτα, την ΠΑΣΕΓΕΣ, συνεταιρισμούς και Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Επιπλέον, έχουν το πλεονέκτημα απέναντι στους ηλικιωμένους αγρότες την ενημέρωση από το Διαδίκτυο και την χρήση του email. Συχνές ερωτήσεις είναι το τι μπορούν να καλλιεργήσουν στην περιοχή τους,ποια λιπάσματα να χρησιμοποιήσουν και ποιες καλλιέργειες αποδίδουν μεγαλύτερο εισόδημα. Οι νέοι αγρότες ασχολούνται κυρίως με την βιολογική γεωργία,την εκτροφή σαλιγκαριών, την καλλιέργεια μανιταριού τύπου τρούφας και της ροδιάς.