Αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργού Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη να απορρίψει την πρόταση της επιτρόπου Μ. Δαμανάκη για τη μείωση της αλιείας του ερυθρού τόνου και τη δημιουργία καταφύγιων, ακτιβιστές της Greenpeace βρέθηκαν στο υπουργείο για να παραδώσουν στον κ. Διαμαντίδη το «Εγχειρίδιο του Καλού Υπουργού Αλιείας» με 10 συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθήσει ώστε να εξασφαλίσει ζωντανές θάλασσες.

Ads

Στις 26 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Αλιείας, στη διάρκεια της οποίας κλήθηκαν να αποφασίσουν για το μέλλον του τόνου, αλλά και για η στάση που θα πρέπει να κρατήσουν ενόψει της Ετήσιας Συνάντησης της ICCAT (Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόνου). Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούσε στη μείωση του συνόλου των επιτρεπόμενων αλιευμάτων στους 6.000 τόνους αυτού του ψαριού, αλλά και στην προστασία των περιοχών αναπαραγωγής του. Παρά τις κινήσεις για τη σωτηρία του είδους και δεδομένου ότι στη Μεσόγειο ο πληθυσμός του ερυθρού τόνου όλο και μειώνεται, ο Έλληνας υπουργός τάχθηκε ενάντια σε αυτή την πρωτοβουλία.

Με αφορμή τη στάση του υπουργού, οι ακτιβιστές της Greenpeace πραγματοποίησαν συμβολική δράση στις 11 Νοεμβρίου έξω από το ΥΘΥΝΑΛ. Δεμένοι μεταξύ τους με αλυσίδες και λουκέτα, κρατούσαν πανό τα οποία έγραφαν «MR.DIAMANTIDIS DO YOUR HOMEWORK», «Το Εγχειρίδιο του Καλού Υπουργού Αλιείας», «Fisheries Management», «Αδιάβαστος κύριε Υπουργέ» και «10 Απλά Βήματα για την Προστασία της Θάλασσας». Παράλληλα μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια σε διερχόμενους οδηγούς. Η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace δήλωσε ότι «παραδίδουμε στον υπουργό Αλιείας αυτό το εγχειρίδιο για να διορθώσει το λάθος που έκανε πριν μερικές μέρες και να υλοποιήσει τις πολιτικές που θα προστατεύσουν τις θάλασσές μας και του 40.000 Έλληνες αλιείς που εξαρτώνται από αυτές. Το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι αυτό που εξήγγειλε προεκλογικά η κυβέρνηση».

Σχετικά με την κίνηση των ακτιβιστών, το ΥΘΥΝΑΛ σχολίασε σε δελτίο Τύπου ότι «H χώρα μας κατανοεί και στηρίζει τις προσπάθειες της Επιτρόπου κας Δαμανάκη για την βελτίωση της κατάστασης του αποθέματος κόκκινου τόνου και οι όποιες αποφάσεις μας, λαμβάνονται με γνώμονα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και όλων των ιχθυαποθεμάτων, αλλά στην περίοδο οικονομικής κρίσης που βιώνουμε απαιτείται να εκτιμηθούν και να βρεθούν τα μέτρα αντιστάθμισης των σημαντικών κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων στους αλιείς της χώρας μας πριν από την λήψη επιπλέον μέτρων, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την άμεση εφαρμογή τους.

Ads