Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο το 4% της παγκόσμιας ετήσιας οικονομικής παραγωγής έως το 2050 και μπορεί να πλήξει δυσανάλογα σκληρά πολλά φτωχότερα μέρη του κόσμου, σύμφωνα με νέα μελέτη που διενεργήθηκε σε 135 χώρες.

Ads

Ο οίκος αξιολόγησης S&P δημοσίευσε χθες έκθεση για τις πιθανές επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των όλο και πιο τακτικών κυμάτων καύσωνα, ξηρασίας και καταιγίδων.

Λαμβάνοντας υπόψη το μετριοπαθές σενάριο κατά το οποίο δεν προχωρήσουν, σε μεγάλο βαθμό, σε σημαντικές νέες πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, οι χώρες με χαμηλό και χαμηλότερο μέσο εισόδημα είναι πιθανό να δουν κατά μέσο  3,6 φορές μεγαλύτερες απώλειες στο ΑΕΠ τους όρο, σε σχέση με τις πλουσιότερες.

Η έκθεση του Μπαγκλαντές, της Ινδίας, του Πακιστάν και της Σρι Λάνκα σε πυρκαγιές, πλημμύρες, μεγάλες καταιγίδες, όπως επίσης η έλλειψη νερού, συνεπάγονται το ρίσκο απώλειας 10%-18% του ΑΕΠ στη Νότια Ασία με τον αριθμό να είναι περίπου τριπλάσιος από αυτόν της Βόρειας Αμερικής και δεκαπλάσιος από την λιγότερο πληγείσα Ευρώπη.

Ads

Η Κεντρική Ασία, η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και οι περιοχές της Υποσαχάριας Αφρικής αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικούς κινδύνους. Οι χώρες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα έκθεσης με την Υποσαχάρια Αφρική -περισσότερο λόγω καταιγίδων και πλημμυρών παρά του καύσωνα και της ξηρασίας-.

Οι χώρες γύρω από τον ισημερινό ή τα μικρά νησιά τείνουν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ οι οικονομίες, που εξαρτώνται περισσότερο από τομείς όπως η γεωργία, είναι πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο από εκείνες, που διαθέτουν με μεγάλους τομείς υπηρεσιών.

O Ρομπέρτο Σίφον-Αρεβάλο, αναλυτής της S&P, τονίζει την ανάγκη για διεθνή υποστήριξη σε πολλά από τα φτωχότερα μέρη του κόσμου» επισημαίνοντας πως ορισμένα κράτη έχουν ήδη υποστεί υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ορισμένα νησιά της Καραϊβικής που χτυπήθηκαν από μεγάλους τυφώνες.

Πάντως, ανέφερε πως τα νέα δεδομένα δεν επρόκειτο να ενσωματωθούν στα μοντέλα κρατικών αξιολογήσεων της εταιρείας, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλές αβεβαιότητες, όπως το πώς οι χώρες θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στις αλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση το κόστος από την κλιματική αλλαγή ήδη αυξάνεται για τις περισσότερες χώρες εδώ και πολύ καιρό. Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι καταιγίδες, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει απώλειες περίπου 0,3% του ΑΕΠ ετησίως παγκοσμίως, σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Swiss Re.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) υπολογίζει ότι, κατά μέσο όρο, μια καταστροφή που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες, το κλίμα ή το νερό συμβαίνει κάθε μέρα κάπου στον κόσμο τα τελευταία 50 χρόνια, προκαλώντας 115 θανάτους καθημερινά και πάνω από 202 εκατομμύρια δολάρια απώλειες ημερησίως.

Περσινή μελέτη από ομάδα Πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου, που εξέτασε το ενδεχόμενο πιο ακραίας ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, προέβλεψε ότι πάνω από 60 χώρες θα μπορούσαν να δουν τις αξιολογήσεις τους να μειώνονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέχρι το 2030.

Ορισμένοι ειδικοί έχουν προτείνει μια άλλη κλίμακα για τις αξιολογήσεις κατά την οποία οι χώρες με υψηλή έκθεση θα έχουν ένα πιστωτικό σκορ για τα επόμενα 10 περίπου χρόνια και ένα άλλο για το μέλλον, όταν τα προβλήματα είναι πιθανό να δαγκώνουν.