Πρόγραμμα επενδύσεων στην πράσινη ανάπτυξη συνολικού ύψους 1,5 δις ευρώ, με συγχρηματοδότηση από ιδιωτικά, κρατικά και κοινοτικά κονδύλια ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομίας, Λ. Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας.

Ads

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις για εκσυγχρονισμό των βιομηχανικών περιοχών, την δημιουργία «πράσινων» ΒΙΠΕ στις οποίες θα εγκαθίστανται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πράσινη επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία δέκα Ολοκληρωμένων Περιβαλλοντικών Επιχειρηματικών Πάρκων σε ισάριθμα νησιά. Σε αυτά τα Πάρκα θα συγκεντρώνονται δραστηριότητες παραγωγής ενέργειας με Ανανεώσιμες Πηγές, διαχείρισης απορριμμάτων, παραγωγής βιολογικών προϊόντων και διαχείρισης νερού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας το πρόγραμμα «πράσινης ανάπτυξης» θα οδηγήσει σε δημιουργία 12.000 νέων θέσεων εργασίας, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 532.000 τόνους το χρόνο και εξοικονόμηση 2.000 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα. Σύμφωνα με τις μελέτες της τράπεζας, ως το 2014 θα γίνουν στη χώρα μας περιβαλλοντικές επενδύσεις ύψους 12 δις ευρώ που θα δημιουργήσουν 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, τόνισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα προβλέπει κίνητρα μετεγκατάστασης σε ΒΙΠΕ, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων θα είναι έτοιμο τις επόμενες εβδομάδες και θα μειώνει τον απαιτούμενο χρόνο από 35 σε 1 ημέρα και τα απαιτούμενα βήματα από 15 σε 2. Τόνισε μάλιστα πως θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, που θα κατατεθεί στη Βουλή ως το Μάιο. Υπογράμμισε τέλος, πως από τα 900 εκατ. ευρώ που ήταν το Νοέμβριο οι οφειλές προς τις επιχειρήσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου, πριν 2 εβδομάδες πληρώθηκαν 250 εκατ. και τα υπόλοιπα θα εξοφληθούν μέχρι το Μάιο.

Ads

Από την πλευρά της, η υπουργός περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη επεσήμανε ότι «η έξοδος από την κρίση μπορεί να γίνει μόνο με βασικό μοχλό το περιβάλλον» ενώ αναφερόμενη ειδικά στη δράση για τα νησιά τόνισε ότι στόχος μεταξύ άλλων είναι να σταματήσει η μεταφορά νερού για την κάλυψη των αναγκών.