Υπάρχει ελπίδα για τον πλανήτη; Μπορεί να είμαστε απαισιόδοξοι, ωστόσο η WWF πιστεύει ότι είμαστε η τελευταία γενιά που προλαβαίνει και μπορεί να τον σώσει.

Ads

Η διεθνής οργάνωση για την προστασία της Άγριας Ζωής έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι οι πληθυσμοί της Άγριας Ζωής έχουν μειωθεί τα τελευταία 40 χρόνια κατά 60%, εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών, της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 4.000 είδη θηλαστικών, πτηνών, ψαριών, ερπετών και αμφίβιων μειώθηκαν δραματικά την περίοδο 1970 με 2014. Η μεγαλύτερη μείωση των ειδών Άγριας Ζωής έχει συντελεστεί σε τροπικές περιοχές της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, με το ποσοστό της μείωσης σε αυτούς τους πληθυσμούς να ανέρχεται στο από το 1970 στο 89%.

«Η κρίση είναι πρωτοφανής ως προς την ταχύτητα και την κλίμακα που εξαπλώνεται», σημείωσε ο Μάρκο Λαμπερτίνι, γενικός διευθυντής της WWF. «Είναι απίστευτο. Μιλάμε για 40 χρόνια, που δεν αντιστοιχούν ούτε στη διάρκεια του κλεισίματος του ματιού σε σχέση με την ιστορία της ζωής στον πλανήτη. Τώρα που έχουμε τη δύναμη να ελέγξουμε, ακόμη και να καταστρέψουμε τη Γη, εξακολουθούμε να τη χρησιμοποιούμε όπως οι κυνηγοί και οι συλλέκτες που έζησαν 20.000 χρόνια πριν, αλλά με την τεχνολογία του 21ου αιώνα. Θεωρούμε τη φύση δεδομένη και αυτό πρέπει να σταματήσει».
«Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει ότι καταστρέφει τον πλανήτη και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό», επεσήμανε από την πλευρά της η υπεύθυνη της WWF στη Μεγάλη Βρετανία, Τάνια Στιλ.

Ας αναλάβουμε λοιπόν τις ευθύνες μας!