Έναν πρωτότυπο τρόπο για να αντιμετωπίσει τόσο τη ρύπανση όσο και την ανεργία έχει βρει η Νιγηρία! Πρόκειται για την κατασκευή κτιρίων από πλαστικά μπουκάλια που καταλήγουν στα σκουπίδια, μια οικοδομική μέθοδος που όχι μόνο είναι φιλική προς το περιβάλλον, αλλά έχει δώσει εισόδημα σε εκατοντάδες Νιγηριανούς.

Ads

Τα πλαστικά απόβλητα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τη Νιγηρία, που αριθμεί 186 εκατομμύρια πολίτες. Υπολογίζεται πως ετησίως παράγονται περισσότεροι από 3,2 τόνοι πλαστικών αποβλήτων και με δεδομένο ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης τους, τα έργα ανακύκλωσης είναι πιο σημαντικά από ποτέ.

Η διαδικασία κατασκευής είναι εκπληκτικά απλή. Τα άδεια πλαστικά μπουκάλια γεμίζουν με άμμο, στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο και τα κενά γεμίζουν με πηλό και τσιμέντο. Αυτή η μέθοδος δεν είναι μόνο φιλική προς το περιβάλλον αλλά και φθηνή – μειώνοντας το μέσο κόστος κατασκευής κατά περίπου τα δύο τρίτα! Επίσης τα σπίτια αυτά αντέχουν τη φωτιά, το σεισμό αλλά και τις… σφαίρες, ενώ έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν σε κάθε είδους κλιματική αλλαγή.

image

Ads

Τα σπίτια από πλαστικά μπουκάλια δεν κάνουν όμως μόνο καλό στο περιβάλλον, αλλά και στην οικονομία. Το ένα τέταρτο των νέων ηλικίας 15-24 ετών της Νιγηρίας δεν έχει τακτικό εισόδημα, με αποτέλεσμα πολλοί να καταλήγουν στους δρόμους ως επαίτες  ή να κλέβουν για να επιβιώσουν. Αυτοί οι άνθρωποι τώρα έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν τα μπουκάλια που βρίσκονται πεταμένα σχεδόν παντού στους δρόμους και να τα πωλούν εξασφαλίζοντας ένα εισόδημα και μια αξιοπρεπή ζωή.

image

Το μεγαλύτερο σπίτι από πλαστικό κατασκευάζεται αυτή την περίοδο σε μια γειτονιά περίπου 20 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Abuja. Περισσότερα από 46.000 μπουκάλια έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής για την κατασκευή του, ενώ τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα σπεύδουν να το δουν ως «αξιοθέατο».

image

Πλαστικά μπουκάλια όλων των μεγεθών και των χρωμάτων χρησιμοποιούνται για το νέο αυτό οικοδόμημα και οι οικοδόμοι επιτρέπεται να αφήσουν τη δημιουργικότητά τους να καλπάσει. Πρωτότυπα μοτίβα κοσμούν τους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου, με σεβασμό πάντα στα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά γνωρίσματα της Νιγηρίας.

image

image
Εγκέφαλος πίσω από το φιλόδοξο αυτό project είναι ο πολιτικός μηχανικός Yahaya Ahmed. Ο  Ahmed έζησε και εργάστηκε στη Γερμανία για 27 χρόνια και όταν κάποια στιγμή επέστρεψε στην πατρίδα του, ενοχλήθηκε τόσο από την περιβαλλοντική ρύπανση που σκέφτηκε «πρέπει να κάνω κάτι για αυτό». Η έμπνευση ήρθε από την Ινδία και τη Νότια Αμερική, όπου χτίζονται παρόμοια σπίτια εδώ και χρόνια.

Τώρα εκπαιδεύει τη νέα γενιά οικοδόμων, φιλοδοξώντας να δει το όραμα του να εξαπλώνεται και τη χώρα του να διαχειρίζεται αποτελεσματικά το περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό της πρόβλημα.

image

image

image