Την εξαίρεση των ευαίσθητων περιοχών από τον χάρτη εγκατάστασης των σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ζητά η BirdLife Europe, με σκοπό την αξιοποίηση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, χωρίς όμως να επηρεαστούν τα πουλιά και η υπόλοιπη άγρια πανίδα και χλωρίδα της Ευρώπης.
Ads
Όπως σημειώνει σε έκθεσή της, για να είναι πραγματικά «πράσινη» η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα πρέπει να υπάρξει «προσανατολισμός στον καλύτερο στρατηγικό σχεδιασμό και τη σωστή εκτίμηση των επιπτώσεων, αλλά και την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις διαδικασίες διαβούλευσης».
H BirdLife, μία παγκόσμια ομοσπονδία ορνιθολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων από 117 χώρες, εκτιμά ότι έως το 2020 πάνω από τα τέσσερα πέμπτα των επενδύσεων στην Ε.Ε. θα διοχετευτούν σε τεχνολογίες ΑΠΕ που έχουν «διαχειρίσιμα» ρίσκα για τη βιοποικιλότητα, όπως οι φωτοβολταϊκοί και αιολικοί σταθμοί.
Αντίθετα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, τεχνολογίες όπως τα βιοκαύσιμα ή τα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα έχουν αποδειχθεί πολύ υψηλού ρίσκου, με καταστροφικές επιπτώσεις για τη βιοποικιλότητα.
Ωστόσο, σημειώνει η BirdLife Europe, και στις δύο περιπτώσεις, οι κυβερνήσεις έχουν δείξει ανεπαρκή κατανόηση για τις σοβαρές επιπτώσεις των προβληματικών και πρόχειρα σχεδιασμένων έργων για τα πουλιά και τους βιότοπους της Ευρώπης, αλλά κυρίως έχουν δείξει έλλειψη πολιτικής βούλησης ώστε αυτές να αποφευχθούν.
«Η αύξηση του ποσοστού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αποτελεί ένα σημαντικό στόχο για την Ελλάδα.. Η επίτευξή του όμως απαιτεί τη ριζική αναδιάρθρωση του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού. Οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ – και κυρίως οι αιολικοί σταθμοί – δεν πρέπει να αποτελούν απειλή για τη βιοποικιλότητα», τονίζει ο Αποστόλης Καλτσής, Πρόεδρος ΔΣ της Ορνιθολογικής
Η έκθεση της BirdLife Europe, η οποία απαρτίζεται από 17 ορνιθολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις από την Γερμανία, την Ισπανία, την Γαλλία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Βρετανία, «αποτελεί θεμελιώδες ανάγνωσμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ανά την Ευρώπη, καθώς οι ΑΠΕ βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της ενεργειακής πολιτικής και θα πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε η ανάπτυξή τους να είναι συμβατή με την προστασία της φύσης και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών», προσθέτει.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >