1. Τα παιδιά αισθάνονται και αντιλαμβάνονται καταστάσεις που οι γονείς δεν μπορούν να φανταστούν. Να είστε προετοιμασμένοι έγκαιρα για τα δύσκολα ερωτήματα που κάποια στιγμή θα θέσουν τα παιδιά σας. Τα ψέματα δεν ωφελούν, αφού κάποτε θα αποκαλυφθούν και θα δοκιμαστεί η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό σας.

Ads

2. Διευκολύνετε και ενθαρρύνετε το παιδί να ζήσει ως παιδί και μην του αναθέτετε ρόλους του απόντα ενήλικα, εκτός αν είναι αναγκαίο.

3. Μην του κάνετε όλα τα χατίρια επειδή το μεγαλώνετε χωρίς δεύτερο γονέα, διότι έτσι δεν θα μάθει να εκτιμά, αλλά ούτε και να έχει μέτρο στις απαιτήσεις του.

4. Απαντάτε με απλότητα και σαφήνεια στις ερωτήσεις του παιδιού. Απαντάτε με ειλικρίνεια, εκτός αν κρίνετε ότι η αλήθεια μπορεί να πληγώσει πολύ το παιδί. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί κάποιες πλευρές της αλήθειας να στρογγυλευτούν ή και να αποκρυβούν.

Ads

5. Μην πιέζετε το παιδί  να επιλέξει – όταν υπάρχει δυνατότητα επιλογής – άμεσα ή έμμεσα με ποιον γονέα θα μείνει μετά το διαζύγιο. Το παιδί πρέπει να μείνει κατά το δυνατόν, έξω από τις όποιες διαφορές των γονέων. Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται το παιδί με οποιονδήποτε τρόπο.

6. Τα παιδιά κάποιες φορές πιστεύουν ότι ευθύνονται τα ίδια για το θάνατο του γονέα ή για το διαζύγιο. Πρέπει να τους γίνει ξεκάθαρο με κάθε δυνατό τρόπο ότι δεν έχουν απολύτως καμία ευθύνη. Τα παιδιά κάποιες φορές κρύβουν τα συναισθήματά τους για να προστατεύσουν τους γονείς. Το να εκφράζουν οι γονείς με μέτρο τα συναισθήματά τους, διευκολύνει τα παιδιά να εκφραστούν και να μοιραστούν και τα δικά τους, όσο επώδυνα κι αν είναι. Η έκφραση των συναισθημάτων από μόνη της ανακουφίζει και ησυχάζει το παιδί.

7. Μην παραμελείτε τον εαυτό σας. Ένας ισορροπημένος άνθρωπος, ένας ευχαριστημένος γονιός, μεγαλώνει το παιδί του καλύτερα. Φροντίστε τον εαυτό σας και αφιερώστε χρόνο για να κάνετε πράγματα που αγαπάτε. Σας αξίζει. Μην ξεχνάτε ότι παραμένετε ένας ανεξάρτητος άνθρωπος με επιθυμίες και ανάγκες. Αν είστε εσείς καλά, καλά θα αισθάνεται και το παιδί σας. Χαρούμενος γονιός, χαρούμενο παιδί – θλιμμένος γονιός, θλιμμένο παιδί.

Ιάκωβος Θ. Μαρτίδης, «Πλάθοντας ευτυχισμένα παιδιά»

Πηγή: themamagers.gr