Βλέποντας το παιδί σου να αναπτύσσεται καθημερινά με ραγδαίους ρυθμούς, δεν μπορείς παρά να φουσκώσεις από περηφάνια και αγάπη. Το ένστικτο παραμένει ένα και έντονο: να το βοηθήσεις όσο τον δυνατόν περισσότερο για να τα καταφέρνει σε όλου τους τομείς. Μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια ένας γονιός είναι σε θέση να ενθαρρύνει το παιδί στο να βελτιώσει τις δεξιότητες που ήδη έχει αποκτήσει. Τέτοιες δραστηριότητες συλλέξαμε και σας προτείνουμε:

Ads

Παιχνίδια γνώσεων και λόγου

Στις ηλικίες των 2 και 3 ετών το παιδί έχει αρχίσει να λέει αρκετές λέξεις συμπεριλαμβανομένων του «εγώ», «εσύ» και μπορεί να σχηματίσει μικρές φράσεις και να επικοινωνήσει μαζί σας. Είναι πολύ σημαντικό να το βοηθήσετε στην ενίσχυση του λεξιλογίου του και στο να καλλιεργήσει τις λεκτικές του ικανότητες. Τα παιχνίδια που προτείνονται γι’ αυτό το σκοπό είναι τα εξής:

  • Μέτρηση: Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε αυτά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε το παιδί στο μέτρημα. Από λούτρινα παιχνίδια μέχρι φρούτα, αλλά και πράγματα που υπάρχουν στο δωμάτιό του. Βάλτε το συγκεκριμένο παιχνίδι στην καθημερινότητά σας με το παιδί και μετρήστε μαζί. Πριν βγείτε έξω για βόλτα μετρήστε τα παπούτσια που έχει στην ντουλάπα του, ή τα σκαλοπάτια της εξώπορτας.
  • Τραγούδια: Μπορείτε να μπείτε στην διαδικασία να ψάξετε στο ίντερνετ εκπαιδευτικά τραγούδια για ηλικίες έως 3 χρονών που να περιλαμβάνουν την αλφάβητο ή και τους αριθμούς ή ακόμα και να δημιουργήσετε δικούς σας απλούς μουσικούς σκοπούς και να τραγουδήσετε με το παιδί όταν παίζετε, όταν το κάνετε μπάνιο ή σε μια βόλτα.
  • «Ποιος είναι;»: Το σπασμένο πλαστικό τηλέφωνο που από την εποχή μας είχε κάνει θραύση. Tο παιδί, φτιάχνει δικές του ιστορίες και προσπαθεί να μιμηθεί όσους βλέπει. Πιάστε λοιπόν ένα ακουστικό και μιλήστε μαζί του προσπαθώντας να φτιάξετε μια μικρή ιστορία από τις λεξούλες που λέει.

Παιχνίδια κινητικότητας

Ads

Mέχρι την ηλικία των 3 ετών, τα περισσότερα παιδιά τρέχουν, πηδούν, σκαρφαλώνουν και δοκιμάζουν συνεχώς την ισορροπία τους και τις κινητικές τους ικανότητες. Συμβάλλετε και εσείς σε αυτό με τα παρακάτω παιχνίδια:

  • Παιχνίδι με μπαλόνια: Το παιχνίδι, που όχι μόνο θα βοηθήσει το παιδί να βελτιώσει τις κινητικές του ικανότητες, αλλά θα του προσφέρει χαρά. Προμηθευτείτε χρωματιστά μπαλόνια και, αφού τα φουσκώσετε, σκορπίστε τα στον αέρα και προσπαθήστε να τα πιάσετε μαζί με το παιδί πηδώντας ψηλά. Ένας άλλος τρόπος είναι να φτιάξετε ρακέτες από χαρτόνι και να πετάτε το μπαλόνι ο ένας στον άλλον, σαν να παίζετε τένις.
  • Φτιάξτε οχυρό: Χτίστε το δικό σας οχυρό, χρησιμοποιώντας έπιπλα και σεντόνια και φτιάχνοντας γέφυρες από μαξιλάρια. Μπορείτε να παίξετε κρυφτό και να κρυφτείτε μαζί από ένα μέλος της οικογένειας ή να κρύψετε παιχνίδια και να κάνετε ένα κυνήγι θησαυρού. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η ισορροπία, τα αντανακλαστικά αλλά και η αντιληπτική ικανότητα του παιδιού.
  • Χορός & μουσική: Υπάρχει καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε το παιδί να κατακτήσει τις κινητικές του δεξιότητες απ΄ τον χορό και τη μουσική; Βάλτε μουσική με παιδικά ή μη τραγούδια  και ξεκινήστε τον χορό εντάσσοντας αυτοσχέδια παιχνίδια προσαρμοσμένα στην ηλικία του παιδιού, όπως μουσικές καρέκλες και αγαλματάκια ακούνητα.

Παιχνίδια που θα βοηθήσουν στην κοινωνικοποίηση

Σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν να κοινωνικοποιούνται και να συνεργάζονται στο παιχνίδι με άλλα άτομα. Αναπτύσσουν σιγά-σιγά την ενσυναίσθηση, αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμα να κρατήσουν υπό έλεγχο τα συναισθήματά τους ή να μοιραστούν με ευκολία τα παιχνίδια τους. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, παίζουν με συνομήλικους και δείχνουν προτιμήσεις και σε παιχνίδια και φίλους.

  • Η αξία του να μοιράζεσαι: Καθώς παίζετε μαζί, ξεκινήστε να του μαθαίνετε να μοιράζεται παιχνίδια και να συνεργάζεται στο παιχνίδι. Ξεκινήστε λέγοντας «θα μοιραστώ αυτό το παιχνίδι μαζί σου» ή «μόλις τελειώσεις να παίζεις με αυτή την κούκλα, θα παίξω εγώ». Χρησιμοποιήστε κούκλες, φιγούρες, αρκουδάκια για να δείξετε πώς μπορεί να προσκαλέσει ένα άλλο παιδάκι να παίξει μαζί του.
  • Φέρτε φίλους να παίξει στο σπίτι: Κανονίστε στο σπίτι μια συνάντηση με παιδιά της ίδιας ηλικίας με σκοπό το παιχνίδι. Χρησιμοποιήστε δύο μεγάλα κουτιά με παρόμοια παιχνίδια και ενθαρρύνετε το παιδί να προσκαλέσει τον φίλο του να παίξουν. Η ύπαρξη δύο κουτιών, επιτρέπει στα παιδιά να παίζουν ξεχωριστά όταν θέλουν, αλλά και να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους.

Παιχνίδια που βοηθούν στην μνήμη και την αντίληψη

Μπορεί το παιδί να είναι σε θέση να ξεκλειδώνει το tablet ή το κινητό και ενδεχομένως να παίζει και παιχνίδια, αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να επαναπαυθείτε. Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις του και ιδιαίτερα την αίσθηση της αφής. Δοκιμάστε δραστηριότητες που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των αισθήσεων και σε άλλες αντιληπτικές ικανότητες.

  • Παιχνίδια παζλ: Επιλέξτε παζλ με ωραίες εικόνες που αναπαριστούν ζωάκια όπως το «Βρες την ουρά μου», κατά το οποίο το παιδί πρέπει να επιλέξει ποια είναι η σωστή ουρά για κάθε ζωάκι. Μπορείτε επίσης, να εκτυπώσετε από το ίνετρνετ διπλές και ίδιες εικόνες ζώων, φρούτων και ρούχων παίζοντας το παιχνίδι της μνήμης. Συγκεκριμένα, αφού εκτυπώσετε τις όμοιες εικόνες, κόψτε τις στο ίδιο μέγεθος γυρίστε τις ανάποδα στο τραπέζι και ζητήστε από το παιδί να τις ταιριάξει. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσει την μνήμη του.
  • Πίνακες με φωτογραφίες: Πάρτε ένα πίνακα και κολλήστε πάνω του φωτογραφίες της οικογένειας και των πολύ κοντινών προσώπων του παιδιού  βοηθήστε καθημερινά το παιδί να αναγνωρίσει τα άτομα με το όνομά τους. Κάποια στιγμή θα το κάνει μόνο του.

Πηγή: mama365.gr