Χθες το βράδυ οι βουλευτές της Γαλλίας ψήφισαν υπέρ του νόμου της πλήρους απαγόρευσης της σφαλιάρας στα παιδιά από τους γονείς. Μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή 51 υπέρ – 1 κατά.

Ads

Ο νόμος περί «σωματικής τιμωρίας ή ταπείνωσης» έχει στόχο να διασφαλίσει ότι η γονική εξουσία θα ασκείται χωρίς τη βία σε μια χώρα όπου το μεγάλο ποσοστό των γονέων καταφεύγουν στη σωματική τιμωρία. Ειδικότερα, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι περίπου το 85% των Γάλλων γονιών ασκούν σωματική τιμωρία στα παιδιά. Παρόλο που είχαν γίνει παρόμοιες προσπάθειες απαγόρευσης στο παρελθόν, είχαν αποτύχει.

Το νομοσχέδιο προώθησε η βουλευτής Μοντ Πετίτ, του κόμματος του Γάλλου προέδρου Μακρόν, η οποία τόνισε ότι ο στόχος του είναι να ενθαρρύνει την κοινωνία να αλλάξει στάση ως προς το ζήτημα αυτό.

Όπως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, η Γαλλία έχει ποινικοποιήσει τη βία στα παιδιά. Επιτρέπει ωστόσο στους γονείς να ασκούν πειθαρχία σε «μικρότερο επίπεδο».

Ads

Υπενθυμίζεται, ότι η υπερψήφιση του νόμου από τη Βουλή έρχεται λίγες μέρες μετά τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ενός εννιάχρονου με σκουπόξυλο στη Μυλούζ, επειδή είχε αρνηθεί να διαβάσει τα μαθήματά του.