Το σχολείο είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή των παιδιών. Είναι η πρώτη μικρή κοινωνία στην οποία καλούνται να ενταχθούν ομαλά, να κοινωνικοποιηθούν και να αντλήσουν τις πρώτες βασικές τους γνώσεις. Πριν έρθει η στιγμή να στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο, λοιπόν, οφείλουμε να τα προετοιμάσουμε σωστά ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή και να γίνει χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Ads

Ως γονείς, χρειάζεται να ακονίσουμε το μυαλό τους, να ενισχύσουμε την μνήμη τους, να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν τις κινητικές και νοητικές τους δεξιότητες αλλά και να τους εμφυσήσουμε το ομαδικό πνεύμα και την έννοια της συνεργασίας. Και ως γνωστόν, το παιχνίδι είναι ο καλύτερος τρόπος να τους δώσουμε τα σωστά διανοητικά, σωματικά και συναισθηματικά εφόδια ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον και να αντεπεξέλθουν επιτυχώς στις νέες τους εμπειρίες.

«Διηγούμαι αυτό που ζωγράφισα»: Αναπτύσσει τις κινητικές και γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού

Η ζωγραφική είναι μία από τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία επειδή τους δίνει την δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να γίνουν δημιουργικά. Αφού τελειώσουν τη ζωγραφιά τους, βάλτε τα να σας αφηγηθούν τι ζωγράφισαν! Εκτός από τις κινητικές και γνωστικές δεξιότητες που αναπτύσσουν ζωγραφίζοντας, τα βοηθάτε να αναπτύξουν το λεξιλόγιό τους και να εξοικειωθούν με την ελληνική γλώσσα, ενώ καλλιεργούν τη φαντασία τους.

Ads

Παιχνίδι «Βρες τις διαφορές»: Ενισχύει την μνήμη και καλλιεργεί την παρατηρητικότητα

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, επίσης διαχρονικό, είναι ιδανικό για να ακονίσει ένα παιδί το μυαλό του. Παρόλο που στο εμπόριο υπάρχουν τέτοιου είδους κάρτες σχεδιασμένες για μικρά παιδιά, είναι πολύ πιο εύκολο να βρείτε το συγκεκριμένο παιχνίδι διαδικτυακά στη σελίδα της frezyland.gr και να το εκτυπώσετε. Ο βαθμός δυσκολίας είναι κατάλληλος για παιδιά προσχολικής ηλικίας ενώ τα γραφικά και τα χρώματα είναι εντυπωσιακά.

Το παιδί, προσπαθώντας να βρει τις διαφορές ανάμεσα σε δύο σχεδόν όμοιες εικόνες, καλλιεργεί την παρατηρητικότητά και ενισχύει την μνήμη του ενώ συγκεντρώνεται και χρησιμοποιεί τη σκέψη του για να επιλύει προβλήματα. Καθώς δυσκολεύεται να εντοπίσει τις διαφορές, μαθαίνει να αντιμετωπίζει την απογοήτευσή του ενώ νιώθει ενθουσιασμένο και έτοιμο για μία νέα, δυσκολότερη δοκιμασία, μόλις τα καταφέρει.

Παζλ: Ακονίζει το μυαλό και βελτιώνει τις κινητικές δεξιότητες

Όσο πιο πολλά, τόσο πιο καλά! Δεν είναι τυχαίο που τα παζλ είναι ένα κλασικό, πλέον, παιχνίδι που συστήνεται για τα παιδιά όλων των ηλικιών! Όταν ένα παιδί προσπαθεί να ταιριάξει τα κομμάτια του παζλ, βελτιώνει την κινητικότητά του και εξοικειώνεται με τα σχήματα, τα χρώματα και τα μεγέθη. Επιπλέον, συνειδητοποιεί ότι ένα μικρό κομμάτι αποτελεί μέρος, μόνο, ενός μεγάλου συνόλου. Υπάρχουν παζλ για όλες τις ηλικίες, σε πάρα πολλά σχέδια, χρώματα και σχήματα. Επιλέξετε τα κατάλληλα για το μικρό σας και φροντίστε να τα ανανεώνετε συχνά.

Τουβλάκια: Βοηθούν στον συντονισμό των κινητικών και εγκεφαλικών δεξιοτήτων

Τα τουβλάκια και πολλά άλλα οικοδομικά, όπως λέγονται, παιχνίδια, βοηθούν το παιδί να μάθει να συντονίζει το μυαλό με τα χέρια. Καθώς προσπαθεί να ενώσει τα κομμάτια μεταξύ τους για να φτιάξει ένα σπιτάκι, για παράδειγμα, αντιλαμβάνεται χωροταξικές έννοιες και εξελίσσει  τη λεπτή κινητικότητά του. Εξίσου σημαντικό είναι, το ότι καλλιεργεί τη φαντασία και την δημιουργικότητά του και μαθαίνει να έχει υπομονή και επιμονή.  

Πηγή: mama365.gr