Πολλοί γονείς ρωτάνε πως να προσεγγίσουν τα παιδιά τους. Η παρακάτω λίστα περιέχει 11 συμβουλές που θα κάνουν την επικοινωνία και την καθημερινότητα καλύτερη με τα παιδιά σας:

Ads

1. Μην προσπαθείτε να κρυφτείτε από τα παιδιά. Τα παιδιά συζητούν μεταξύ τους για όλα και στην αυλή του σχολείου δεν υπάρχουν μυστικά!

2. Μιλήστε με τα παιδιά σε απλή γλώσσα και με εκφράσεις κατάλληλες για την ηλικία τους. Δείξτε τους εμπιστοσύνη. Δώστε πληροφορίες, αλλά όχι προγνώσεις.

3. Επικοινωνήστε στα παιδιά την πίστη σας πως, άσχετα με το παρόν, ο κόσμος είναι ένα σχετικά ασφαλές μέρος και η ζωή όμορφη. Εξηγήστε τους πως πολλοί ενήλικες προσπαθούν για τη δική τους ασφάλεια (γονείς, δάσκαλοι, κρατικές υπηρεσίες).

Ads

4. Στα παιδιά αρέσει η επικοινωνία. Πείτε τι νιώθετε, τι σκέφτεστε, ενθαρρύνετέ τα να μιλήσουν και τα ίδια. Είναι σημαντικό να δώσετε αξία στα συναισθήματά τους και να προλάβετε παραπληροφόρηση και παρερμηνείες. Να κατανοήσει ακριβώς τι συνέβη στο αγαπημένο του πρόσωπο και γιατί συνέβη. Στη συνέχεια να διατηρήσει ζωντανή την ανάμνηση του αγαπημένου του προσώπου με ποικίλους τρόπους.

5. Ενεργοποιηθείτε και βρείτε τρόπους να βοηθήσετε. Πείτε ένα τραγούδι, προσφέρεται αίμα ή εθελοντική κοινωνική εργασία κτλ. Ανάλογα με την περίσταση. Εμπλέξτε τα παιδιά σε αυτή τη διαδικασία στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Δεν μετράει το μέγεθος της εμπλοκής, αλλά η ίδια η διαδικασία.

6. Μιλήστε με τα παιδιά λίγο παραπάνω, δώστε σημασία λίγο παραπάνω, δείξτε πως είστε στο πλευρό τους, λίγο παραπάνω. Θυμηθείτε: Συχνά τα παιδιά έχουν παράλογους φόβους και εμμονές.

7. Τα παιδιά θρηνούν (σε δόσεις), το ίδιο όμως έντονα, το ίδιο βαθιά αλλά ταυτόχρονα και διαφορετικά από τους ενήλικες. Μπορεί να μη μιλήσουν γι’ αυτό για πολύ καιρό. Να είστε διαθέσιμοι όποτε προκύψει!

8. Όσο το δυνατόν κρατήστε τις καθημερινές ρουτίνες σταθερές. Επιτρέψτε όμως λίγο χρόνο παραπάνω καθώς ο θρήνος εξαντλεί ενήλικες και παιδιά. Το να κάνουμε κανονικά πράγματα σε μη κανονικές στιγμές μας βοηθά να ισορροπήσουμε και πάλι.

9. Μετά από το συμβάν του θανάτου (κάποιου οικείου προσώπου) το άτομο μπορεί να ξεκινήσει νέες φιλίες ή σχέσεις. Αυτή η προσπάθεια θα το βοηθήσει να επανέλθει και να ενταχθεί στην πραγματικότητα και να αισθανθεί ότι μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του.

10. Συζητάτε με τα παιδιά, δώστε έμφαση στις όμορφες στιγμές. Αφήστε τον φόβο, ασχοληθείτε με την αγάπη. Βασικό στοιχείο είναι να γνωρίζετε ότι τα παιδιά σας είναι οι αυριανοί ενήλικες… αν θεωρείτε τον εαυτό σας άξιο και νοήμων ,ως ενήλικας, σκεφθείτε ότι υπήρξατε και εσείς παιδί.

11. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και διαφορετικό. Όπως προσπαθούμε να προσεγγίσουμε κάθε ενήλικα με διαφορετικό τρόπο, έτσι πρέπει και το παιδί μας. Βοηθήστε το να προχωρήσει με επιτυχία το σκαλί της «ανωριμότητας» και δώστε του εφόδια να είναι ένας δυνατός και ευτυχισμένος ενήλικας.

Πηγή:  psychologized.eu