Με τις ερωτήσεις μόνο της πλειοψηφίας συνεχίστηκε την Πέμπτη, για δεύτερη μέρα, η κατάθεση του Παύλου Πολάκη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Novartis. Ως γνωστόν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν υποβάλλουν ερωτήσεις  καθώς θεωρούν τον Παύλο Πολάκη, μέλος της Επιτροπής και όχι μάρτυρα  ενώ ο πρώην Αν. Υπουργός κάθεται στα έδρανα των βουλευτών, στην αίθουσα της Γερουσίας.

Ads

Πάντως, αν και οι ερωτήσεις προέρχονται από τη ΝΔ, τίποτε από τις καταθέσεις δεν σχετίζεται με το αντικείμενο της Προανακριτικής αλλά με την ουσία του σκανδάλου της Novartis. 

Η απόφαση που άνοιξε το δρόμο για το Harvard Project

Iδιαίτερη ήταν η αναφορά στην περιβόητη απόφαση που τροποιποιείται επί Υπουργείας Άδωνι Γεωργιάδη, από τον Υφυπουργό Αντώνη Μπέζα με την προσθήκη τριών λέξεων σε παλαιότερη απόφαση, που προκάλεσαν αυτόματα την είσοδο στη ¨θετική λίστα φαρμάκων” μιας σειράς ακριβών σκευασμάτων για σοβαρές ασθένειες ώστε να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥ. Πρόκειται για τα φάρμακα που περιγράφονται στο περιβόητο Harvard Project ενώ η απόφαση άλλαξε σε έξι μήνες από τον διάδοχο του Γεωργιάδη Μάκη Βορίδη. Σχολιάζοντας σχετική αναφορά του Θάνου Πλεύρη ο Παύλος Πολάκης σημειώνει:

Ads

“Η απόφαση Γεωργιάδη, την οποία εσείς θεωρείτε καλή είναι αυτό ακριβώς που περιγράφεται στο Harvard Project. Αφού είναι καλή η απόφαση, γιατί την κατάργησε ο Βοριδης; Γιατί καταλάβαινε ότι θα αυξανόταν κατά δεκάδες  εκατομμύρια το κόστος του ΕΟΠΥΥ. Το είπε ο ίδιος ο Βοριδης στη Βουλή.”

Η προνομιακή μεταχείριση της Novartis και ποιος έπρεπε να κατηγορηθεί για απιστία

Σε άλλο σημείο ο Θ. Πλεύρης ρωτά γιατί δεν βγήκε δελτίο τιμών το 2015;

  • Πολάκης: Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο και το δημοψήφισμα τρέχαμε για αλλά πράγματα. Να σώσουμε την χώρα από την καταστροφή που εσείς την οδηγήσατε. Σας θυμίζω κύριε Πλεύρη οτι εμείς με τα ίδια λεφτά καλύψαμε και τα φάρμακα των ανασφάλιστων!  Α, και κάτι άλλο δεν κάναμε το 2015. Το άνοιγμα των θυριδων με τα κλεμμένα. Τέλος πάντων δελτίο τιμών βγήκε, βγήκε το Δεκέμβριο του 2015.
  • Πλεύρης: ´Επρεπε να πάτε για απιστία.
  • Πολάκης: Απιστία κ. Πλεύρη είναι να φτιάχνεις δελτία τιμών για να προφυλάξεις τα συμφέροντα της Novartis. Η διαφορά μας; Εσείς με τις αποφάσεις που είχατε πάρει στην ουσία προφυλάσατε προνομιακά τα κέρδη της Novartis. Γιατί δεν με ρωτας για τις άλλες εταιρείες; Το 2013 η Novartis ήταν νούμερο ένα. Πουλούσε φάρμακα αξίας 130 εκατομμυρίων και εισέπραττε και τα 130 εκατομμύρια. Η δεύτερη σε πωλήσεις πουλούσε 81 εκατ. και εισέπραττε 76, άλλη πουλούσε 50 και εισέπραττε 26, άλλη 50 και εισέπραττε 28. Υπήρχε κατεύθυνση πληρωμών.

Πρώτα στα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ οι ειδήσεις για τις καταθέσεις

Αρνητική ήταν η έκπληξη για τον Θάνο Πλεύρη όταν ρώτησε για τις πληροφορίες που είχε ο Παύλος Πολάκης, το 2016 όταν έγινε γνωστό ότι στελέχη της Novartis έχουν αρχίσει να καταθέτουν στοιχεία για το σκάνδαλο:

  • Πλεύρης: Πώς είχατε πληροφορίες οτι “άρχισαν να κελαηδουν” πρόσωπα στην υπόθεση Novartis , όπως δηλώσατε δημόσια;
  • Πολακης: Πολύ πριν τις δηλώσεις μου ο τύπος αναφέρει πληροφορίες σχετικά.  Μέσα Ενημέρωσης που μόνο φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ στάση δεν έχουν.  Ορίστε: Ifemerida στις 2/12/2016, Ελεύθερος Τύπος, Παραπολιτικα, (απαριθμεί και αρκετά ακομη ΜΜΕ)  
  • Πλεύρης: Πώς ξέρατε ότι ήταν στελέχη. Το ξέρατε ή ήταν εκτίμηση;
  • Πολάκης: Προφανώς εκτίμηση. Απλή στοιχειώδης λογική χρειάζεται για να καταλάβει κάποιος ότι ένας άνθρωπος που γνωρίζει τέτοιες λεπτομέρειες, δεν είναι κτηνοτρόφος στη Λακωνία, αλλα στέλεχος! 

Συναντήσεις με δικαστικούς

Σε άλλη ερώτησή του ο Α. Πλεύρης ζητά να μάθει με ποιους δικαστικούς έχει συναντηθεί στη θητειά του ο Παύλος Πολάκης:

  • Πολακης: Εγώ απλά φρόντιζα να παρασχω στοιχεία για αποφάσεις τιμολόγησης. Έγινε “ανασκαφή” στο υπόγεια του πρωην υπ. Εμπορίου όπου βρέθηκε απίστευτος αριθμούς με κούτες. Υλικό που ήθελε πολύ χρόνο για να μελετηθεί. Είχαν χαθεί αρχεία. Στη διεύθυνση φαρμάκου είχαν σβήσει τις τιμολογησεις.  Είχαν σβήσει την πρόταση του ΕΟΦ για να μην υπάρχει η σύγκριση με ό,τι έστελνε ο ΕΟΦ και τι γινόταν τελικά. Βρήκαμε τις υπουργικές αποφάσεις για τις τιμολογησεις. Στους εισαγγελείς εμείς διευκρινιζαμε τι σημαίνουν αυτές, μεταφράζοντάς τις σε χρήμα.
  • Πλεύρης: Με Ράικου και Τουλουπάκη έχετε συναντηθεί;
  • Πολακης: έχω συναντηθεί με Ράικου για το ΚΕΛΠΝΟ. Σας είπα για να δώσω στοιχεία όπως ήμουν υποχρεωμένος. Όποιος έχει στοιχεία, πηγαίνει στον εισαγγελέα. Με την Τουλουπάκη επίσης για το  ΚΕΛΠΝΟ.
  • Πλευρης: Με την Δημητρίου;
  • Πολακης: Την είδα μια φορά για το θέμα των απειλών. Ήταν η εποχή που έμπαινε βαθιά το μαχαίρι στο ΚΕΛΠΝΟ. Άλλη κουβέντα, για το θέμα της Novartis, δεν είχα.