Νέα σοβαρά προβλήματα και αντιδράσεις προκαλούν στον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας, τόσο οι ακατανόητες αποφάσεις όσο και η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί στους επισκέπτες, καθώς από το βράδυ της Τρίτης καταγράφονται -νέες- μαζικές ακυρώσεις. 

Ads

Τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι την 1η Ιουλίου κλείνουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία από τη Νυμφαία Ροδόπης και το Ορμένιο Έβρου, παρότι μόλις είχαν ανοίξει στις 15 Ιουνίου και, αντίστοιχα, ότι ανοίγει το Τελωνείο στις Καστανιές. Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης το μοναδικό σημείο εισόδου με τη Βουλγαρία, είναι ο Προμαχώνας κάτι που προκαλεί τεράστια προβλήματα, καθώς ήδη είχαν κλείσει δύο σημαντικά περάσματα από Δράμα και Ξάνθη. 

Βούλγαροι εκδρομείς που είχαν κάνει κρατήσεις αναγκάστηκαν να περάσουν τα σύνορα τη νύχτα καθώς για τους κατοίκους της Νοτιοανατολικής Βουλγαρίας, το κλείσιμο και των 4 εισόδων της Αν. Μακεδονίας και Θράκης τους υποχρεώνει να ταξιδεύουν μια ολόκληρη μέρα. Άλλοι ακύρωσαν και άλλαξαν προορισμό προς τις παραλίες της Κεντρικής Μακεδονίας ενώ αναστάτωση επικρατεί και με την ηλεκτρονική φόρμα, αφού ελάχιστοι κατάφεραν να τη συμπληρώσουν και να πάρουν τον αναγκαίο κώδικα. 

Κανείς δεν ξέρει αν είναι ανοιχτά ή κλειστά τα σύνορα

Ads

Οι αιφνιδιαστικές αποφάσεις έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλο πλήγμα ενώ από το πρωί της Τετάρτης, οι αστυνομικές αρχές, παρότι δεν υπάρχει επίσημη απόφαση, διατήρησαν άτυπα ανοιχτό το πέρασμα στη Νυμφαία Ροδόπης, όμως από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να κλείσει. Όπως σημειώνουν οι παράγοντες του τουρισμού η αβεβαιότητα και μόνο, έχει ήδη προκαλέσει καταστροφή . Εκτός από την εμφανή αμηχανία, στην κυβέρνηση αποδίδεται και προσπάθεια να εξυπηρετήσει τους “κομματάρχες” των άλλων περιοχών ώστε να διοχετευτεί εκεί το τουριστικό ρεύμα, όμως το πλήγμα είναι συνολικό. 

Μουδιασμένη πάντως αποδείχτηκε και η αντίδραση των τοπικών “γαλάζιων” αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων στις περιοχές που πλήττονται.  Μόνο ο Σύλλογος Ξενοδόχων της Θράκης, με επιστολή του στον Πρωθυπουργό επισημαίνει ότι οι ακατανόητες αποφάσεις συνιστούν “ταφόπλακα” για τον τουρισμό της περιοχής. Η διάλυση που επικρατεί αποτυπώνεται και στο υγειονομικό επίπεδο  καθώς και στα σύνορα των Κήπων που άνοιξαν με την Τουρκία, δεν έχουν εμφανιστεί τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, που θα έπρεπε να ελέγχουν τους εισερχόμενους.  

Τέλος, αναστάτωση προκλήθηκε και με το “‘άνοιγμα” του Τελωνείου στις Καστανιές, που υποτίθεται ότι είχε κλείσει λόγω του προσφυγικού ρεύματος, με αποτέλεσμα, να έχει σιωπηλά ακυρωθεί και αυτή η απόφαση. Στην   ήδη επιβαρυμένη από τη δεύτερη έξαρση της πανδημίας, περιοχή της Θράκης,  οι κυβερνητικοί χειρισμοί επιφέρουν νέο πλήγμα, εκτιμούν τοπικοί παράγοντες. Προβλήματα  παρατηρούνται και με τον εσωτερικό τουρισμό αφού καταλύματα της Θάσου, αρνούνται εδώ και εβδομάδες να κάνουν κρατήσεις σε κατοίκους της Ξάνθης, λόγω κοροναϊού. 

Ήδη στις 15 Ιουνίου, οι λανθασμένοι χάρτες που είχε ανακοινώσε η κυβέρνηση και η απαγόρευση στους Σέρβους τουρίστες, είχαν προκαλέσει το πρώτο πλήγμα για τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας.