O πρωθυπουργός στο χθεσινό του διάγγελμα είπε πως «δεν είναι περιορισμός, αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο». Το βέβαιο είναι πως το λεγόμενο lockdown που έχει τεθεί σε ισχύ από σήμερα τα ξημερώματα δεν είναι απαγόρευση κυκλοφορίας – είναι «περιορισμός» κυκλοφορίας, ή για την ακρίβεια, ελεγχόμενη κυκλοφορία.

Ads

Είναι μια απόφαση διπλής στόχευσης: Αφενός επιδιώκει την ψυχολογική ένταση στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού και, παραπλεύρως, δυσκολεύει – για τεχνολογικούς και διαδικαστικούς λόγους – τις άσκοπες εξόδους των πιο ηλικιωμένων πληθυσμιακών ομάδων. Αφετέρου, και κυρίως, αντικατοπτρίζει τις εκτιμήσεις της επιστημονικής ομάδας του υπουργείου Υγείας για αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού το επόμενο διάστημα, με τις δύο επόμενες εβδομάδες να θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες τόσο στην Ελλάδα όσο και συνολικά στην Ευρώπη για την εξέλιξη της πανδημίας.

Η «ελεγχόμενη» κυκλοφορία βρισκόταν ως επκρατέστερη εισήγηση στο τραπέζι από την περασμένη Παρασκευή, όπως στο τραπέζι βρίσκονταν και άλλα σχέδια ακόμη πιο ενισχυμένων περιορισμών – είτε πραγματικά γενικευμένου lockdown, είτε διακοπής όλων των εσωτερικών πτήσεων, μετακινήσεων ανά τις περιφέρειες της χώρας, και εκτέλεσης ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Εν τέλει η απόφαση «περιορισμού της άσκοπης κυκλοφορίας», όπως την χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ελήφθη οριστικά σε τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και αφού συνεκτιμήθηκαν δύο παράγοντες. Η σημαντική αύξηση των νέων, επιβεβαιωμένων, κρουσμάτων σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο και τα στοιχεία που έδειξαν ότι το «ιικό φορτίο» στην χώρα εμφάνισε δυναμική ενίσχυση με τους μαζικούς επαναπατρισμούς ελλήνων που έγιναν τα τρία τελευταία 24ωρα από την Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Ads

Μέχρι χθες το βράδυ ήταν επιβεβαιωμένο πως υπήρχαν τουλάχιστον πέντε κρούσματα κορονοϊού μεταξύ ελλήνων – κυρίως φοιτητών – που επέστρεψαν από την Αγγλία, ενώ εκκρεμούσαν οι απαντήσεις και σε άλλα δείγματα. Εδώ, υπήρξαν και καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες δεν ελέγχθηκαν όλοι όσοι επέστρεψαν, είτε αεροπορικώς είτε ακτοπλοϊκώς, το τελευταίο διήμερο από Βρετανία και Ιταλία και εγείρονται ερωτήματα για το πόσο αυστηρά είναι τελικά τα μέτρα που εφαρμόζονται σε αεροδρόμια και λιμάνια. Υπενθυμίζεται πως με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όλοι οι επαναπατρισθέντες, είτε εμφανίζουν συμπτώματα είτε όχι, πρέπει να μείνουν σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 μέρες η τήρηση της οποίας θα ελέγχεται από τις κρατικές υπηρεσίας. Ηδη, χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι από τις περιπτώσεις που ελέγχθηκαν εντοπίστηκαν 13 παραβάτες στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα 5.000 ευρώ στον καθένα.

Οι νέοι περιορισμοί στην κυκλοφορία στηρίχθηκαν και από την αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει ότι στηρίζει από την πρώτη στιγμή τις αποφάσεις της επιστημονικής κοινότητας για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Παράλληλα, όμως, ζητά και συγκεκριμένες και άμεσες κινήσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ, όπως επισημάνθηκε και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό πριν από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλωστε, επεσήμαναν χθες το βράδυ πως το «εθνικό», όπως το χαρακτήριζαν, στοίχημα της ανάσχεσης της πανδημίας θα κριθεί στις αντοχές του δημόσιου συστήματος Υγείας. Εκεί, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως προτεραιότητα την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς ήδη καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις στον αναγκαίο εξοπλισμό, καθώς και στην διασφάλιση επάρκειας κλινών ΜΕΘ. Επισημαίνει επίσης την πολύ καθυστερημένη ενίσχυση του ΕΣΥ με επιπλέον προσωπικό, τα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στην μέριμνα για κατ’ οίκον φροντίδα των ευπαθών ομάδων, την έλλειψη στοχευμένων μέτρων για ομάδες ειδικής ευαλωτότητας και, βεβαίως, την «οριακή δυνατότητα» του ΕΣΥ και των Πανεπιστημίων για διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ σε ευρεία κλίμακα του πληθυσμού.