H υποδοχή που επιφύλαξε το κοινό στην ταινία «Bohemian Rhapsody», με θέμα τη ζωή του θρυλικού Φρέντι Μέρκιουρι υπήρξε πράγματι θεαματική, επιβεβαιώνοντας τον «μύθο» που συνοδεύει τον ροκ σταρ, τον καλύτερο frontman όλων των εποχών. 

Ads

Η περιπετειώδης -ως ζωή και ως παραγωγή- βιογραφία του Φρέντι Μέρκιουρι των Queen παρουσιάστηκε από τον Ντέξτερ Φλέτσερ, με πρωταγωνιστή τον Ράμι Μάλεκ, σπάζοντας τα ταμεία και «χαρίζοντας» στον Ράμι Μάλεκ, το όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του ως Φρέντι Μέρκιουρι, παρότι υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που φώναζαν ενάντια στην ταινία «Bohemian Rhapsody», κάποιοι γιατί είναι ομοφοβικοί και κάποιοι άλλοι αντιθέτως γιατί αισθάνθηκαν ότι προκαλεί ομοφοβία. Εν τω μεταξύ ο σκηνοθέτης της ταινίας, Μπράιαν Σίγνκερ, κατηγορήθηκε για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση.

Η ταινία είναι ταινία όμως και η πραγματικότητα συνήθως διαφορετική. Έτσι και από την «Bohemian Rhapsody» απουσιάζουν τραγικές, μα πραγματικές ιστορίες από τη ζωή του αγαπημένου Φρέντι.

O ιός της παρέκκλισης

Ο Φρέντι Μέρκιουρι, όπως και πολλοί άλλοι άνδρες και γυναίκες που νόσησαν από τον ιό HIV τη δεκαετία του 1980, υπήρξε θύμα της πανδημίας, των αποτυχιών των κυβερνήσεων και της περιφρόνησης των συμπολιτών του. Κι αυτή η ιστορία δεν είναι στην ταινία.

Ads

Τη δεκαετία του ’80, ο Φρέντι απολάμβανε τους καρπούς και τη δόξα των θρυλικών Queen. Ταυτόχρονα, η μεταδοτική και θανατηφόρα ασθένεια του πρωτοεμφανιζόμενου ιού κυριολεκτικά «θέριζε», κυρίως τους ομοφυλόφιλους, που δεν έπαιρναν προφυλάξεις, καθώς υπήρχε άγνοια γύρω από το θέμα. Θύματα ήταν χιλιάδες πολίτες, άνδρες και γυναίκες, και πολλοί διάσημοι αστέρες, όπως ο Μέρκιουρι.

Οι κυβερνήσεις δεν είχαν σχεδόν καμία αντίδραση για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αρχικά οι γιατροί εντόπιζαν τον ιό σε ομάδες ανθρώπων που είχαν ήδη στιγματιστεί για άλλους λόγους: Σε άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, σε χρήστες ναρκωτικών και, λόγω του ρατσισμού, σε μετανάστες.

Η προκατειλημμένη αρχική απάντηση στη δημόσια υγεία εκτιμούσε ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους που είχαν τον ιό, είχαν ήδη διαπράξει ένα λάθος «επικίνδυνων» συμπεριφορών, το οποίο κι ευθυνόταν. Επομένως, ο ιός HIV δεν αποτελούσε απειλή για τους περισσότερους ανθρώπους. Μάλιστα, η άποψη των γιατρών για τον ιό HIV ήταν τόσο περιορισμένη που αρχικά ονόμασε τον ιό «Grid», ένα αρκτικόλεξο για την «ομοφυλοφιλική ανοσοανεπάρκεια».

Έτσι, αφού το ομοφυλοφιλικό σεξ προκάλεσε το Aids, oι κυβερνήσεις υπό την επήρεια των γιατρών άφησαν τα άτομα που έπασχαν στην τύχη τους. Όπως επεσήμανε ένας ακτιβιστής, δύο χρόνια μετά την κρίση, στις ΗΠΑ η κυβέρνηση είχε ξοδέψει περισσότερα χρήματα για να φτάσει στο βάθος μιας σειράς μυστηριωδών δηλητηριάσεων στο Σικάγο που σκότωσε εφτά άτομα παρά για να ερευνήσει το AIDS, το οποίο είχε ήδη σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους μόνο στις ΗΠΑ.

Η πρώτη αναφορά στο HIV στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το 1981. Δεν υπήρξε καμία κλινική δοκιμή για τον ιό μέχρι το 1985 και δεν υπήρχε καμία αποτελεσματική θεραπεία μέχρι το 1996. Το 1985 μάλιστα, η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ προσπάθησε να εμποδίσει μια εκστρατεία δημόσιας υγείας που προωθούσε το ασφαλές σεξ, σκεπτόμενη ότι έτσι θα ενθάρρυνε τους έφηβους να κάνουν σεξ και, όπως ισχυρίστηκε, έτσι κι αλλιώς η πλειοψηφία δεν είχε κίνδυνο λοίμωξης.

image

Ο Φρέντι Μέρκιουρι διαγνώσθηκε με AIDS την άνοιξη του 1987 και αν δεν πέθαινε εκτεθειμένος απόλυτα στον ιό μετά από τέσσερα χρόνια, θα προλάβαινε την αντιρετροϊκή θεραπεία του κοκτέιλ που θα μπορούσε να έχει σώσει τη ζωή του. Στην πραγματικότητα δεν αντιμετώπισε μια θανατηφόρα ασθένεια, αλλά τη βιτριολική προκατάληψη κατά των ατόμων με AIDS.

Όταν διαγνώσθηκε ο ίδιος με τον ιό, μια δημοσκόπηση των Los Angeles Times διαπίστωνε ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών ήθελε να θέσει σε καραντίνα τους θετικούς στον ιό HIV. Το 42% ήθελε να κλείσουν τα γκέι μπαρ.

Τίποτα από αυτά δεν βλέπουμε στην ταινία «Bohemian Rhapsody». Ούτε την αχαλίνωτη ομοφοβία που αντιμετώπισε. Υπενθυμίζεται, ότι το 1988, στη Βρετανία η κυβέρνηση Θάτσερ πέρασε τη Διάταξη 28 που απαγόρευε στις τοπικές αρχές να προβάλουν ομοφυλοφιλικά πρότυπα σε έντυπα, προεκλογικές εκστρατείες ή τα σχολεία.

Ο Φρέντι Μέρκιουρι διαγνώσθηκε με AIDS την άνοιξη του 1987 και άρχισε σταδιακά να το αποκαλύπτει στους πιο κοντινούς του ανθρώπους, αλλά δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να το πει δημόσια. Δεν ανακοίνωσε δημόσια πως έπασχε από AIDS μέχρι μια μέρα πριν τον θάνατό του το 1991. Παρότι ήταν φανταχτερός στη σκηνή, ένας ηλεκτρικός φρόντμαν, περιφρουρούσε την ιδιωτικότητά του εκτός σκηνής.  Η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σχεδόν υπερβολικά για να την αντέξει.

Ακόμη και όταν η εικόνα του Μέρκιουρι έκανε πολλούς στα μίντια να υποπτεύονται ότι συμβαίνει κάτι κακό, τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας δεν έλεγαν τίποτα. «Κρύβαμε τα πάντα. Λέγαμε ψέμματα, αλλά προστατεύαμε τον Φρέντι» είχε δηλωσει ο Μπράιαν Μέι στο ντοκιμαντέρ Days of Our Lives. Στο βιντεοκλίπ «These Are the Days of Our Lives» άλλωστε είναι εμφανές το πόσο η ασθένεια έχει καταβάλλει τον Μέρκιουρι και όλοι όσοι συμμετείχαν στις ηχογραφήσεις του Innuendo ήξεραν ότι το κακό δεν θα αργήσει να έλθει.

Ο Φρέντι πέθανε στις 24 Νοεμβρίου 1991. Λίγες μέρες νωρίτερα το συγκρότημα, οι Queen, είχαν κυκλοφορήσει τον τελευταίο τους δίσκο «Innuendo» και ο Φρέντι, αν και σοβαρά άρρωστος και καταβεβλημένος, πάλευε να βοηθήσει την μπάντα.

Χάνοντας τη μάχη του με το AIDS ο τραγουδιστής των Queen πέρασε στην ιστορία ως ένα από τα πρώτα επώνυμα θύματα της μάστιγας που ο Ρόναλντ Ρίγκαν και αυτοί που θα μπορούσαν να την αναχαιτίσουν όσο υπήρχε ακόμη χρόνος αξιολόγησε όχι ως σημαντική.

«Ίσως ο Κύριος έφερε αυτήν την πανώλη επειδή το παράνομο σεξ παραβιάζει τις Δέκα Εντολές» δήλωνε ο πλανητάρχης Ρόναλντ Ρίγκαν όταν μπορούσε να σώσει ζωές.

O Μέρκιουρι δεν μπόρεσε να ζήσει περισσότερο ώστε να επωφεληθεί από τo «μαγικό κοκτέιλ» των αντιρετροϊκών φαρμάκων που κυκλοφόρησαν λίγους μήνες αργότερα και σταμάτησαν το AIDS να είναι η θανατική καταδίκη των πασχόντων.

Σημειώνεται πως το 1992 στις ΗΠΑ και ένα χρόνο μετά στο Ηνωμένο Βασίλειο, συστήθηκε από τον Σερ Έλτον Τζον, τον Elton John AIDS Foundation. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό την πρόληψη ενάντια στον ιό ΗΙV, την διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την απευθείας φροντίδα και στήριξη ασθενών που ζουν με τον ιό HIV. Μέσα στα χρόνια έχει συγκεντρώσει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη προγραμμάτων που σχετίζονται με τον ιό σε 55 χώρες.