Κηδεύτηκε σήμερα στο Ντιτρόιτ, η «βασίλισσα της Σόουλ» Αρίθα Φράνκλιν, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών στις 16 Αυγούστου. Οδηγήθηκε στην τελευταία της κατοικία, μετά από τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα. Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε στη New Bethel Baptists Church.

Ads

Το τελευταίο αντίο στην Βασίλισσα της Soul ήταν αντάξιο του μεγέθους και της επίδρασής της σε καλλιτεχνικό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα. Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν μόνο όσοι είχαν λάβει πρόσκληση, θα διήρκεσε έξι ώρες.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο αφροαμερικανός τραγουδιστής Σμόκι Ρόμπινσον, οι ακτιβιστές Τζέσε Τζάκσον και Αλ Σάρπτον, μεταξύ άλλων, πήραν τον λόγο στην κηδεία της Φράνκλιν, η οποία αναγνωρίστηκε ως ένα σύμβολο της χώρας.

image

Ads

image

image

Ενδιάμεσα ακούγονταν τραγούδια της, από καλλιτέχνες όπως, η Φέιθ Χιλ, η Αριάνα Γκράντε, ο Στίβι Γουόντερ, η Τζένιφερ Χάντσον και η Τζένιφερ Χολιντέι, ενώ συνολικά 19 τραγουδιστές ερμήνευσαν μεγάλες επιτυχίες της.

Στην κηδεία παρίσταντο και μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής αλλά και πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η Μπάρμπρα Στρέιζαντ, ο Τόνι Μπένετ, ο Τζον Λέτζεντ και η Νταϊάνα Ρος.

image

image

Στους καλεσμένους είχε ζητηθεί να μη χρησιμοποιούν τα κινητά τους κατά την τελετή, ως ένδειξη σεβασμού.

Γύρω από την εκκλησία, αλλά και στο εσωτερικό υπήρχε στολισμός με ροζ τριαντάφυλλα. Ένας στόλος από εντυπωσιακές vintage Cadillac την αποχαιρέτησαν λίγο πριν την κηδεία της.

image

Σημειώνεται, ότι με Cadillac οδηγήθηκαν στην τελευταία τους κατοικία και ο πατέρας της Φράνκλιν, ο υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιώματων, πρώην υπουργός θρησκευμάτων και τραγουδιστής της Γκόσπελ Rev. C. L. (Clarence La Vaughn) και η ακτιβίστρια Ρόζα Παρκς.

Οι ουρές έξω από την εκκλησία ήταν τεράστιες, ενώ χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε συναυλία φόρος τιμής στην απίθανη καριέρα της Αρέθα Φράνκλιν, που προκάλεσε συγκίνηση σε χιλιάδες θαυμαστές.

Με τη συναυλία αυτή έκλεισαν οι τρεις ημέρες κατά τις οποίες χιλιάδες θαυμαστές πέρασαν από το φέρετρό της που αρχικά είχε τοποθετηθεί στο μουσείο Charles H. Wright αφιερωμένο στη ιστορία των Αφροαμερικανών την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ την επομένη είχε μεταφερθεί στην εκκλησία των βαπτιστών New Bethel.

image

image

Η Αρίθα Φράνκλιν ήταν μια από τις μεγαλύτερες φωνές και εμβληματική μορφή της κοινότητας των μαύρων στις ΗΠΑ, η οποία σημάδεψε ολόκληρες γενιές καλλιτεχνών. Η αισθησιακή φωνή της κάλυπτε τέσσερις οκτάβες. Έχει αποσπάσει συνολικά 18 βραβεία Γκράμι και έχει μείνει γνωστή για τις αξέχαστες επιτυχίες της όπως το «Respect».

Έχοντας τραγουδήσει στις τελετές ορκωμοσίας τριών προέδρων, του Τζίμι Κάρτερ, του Μπιλ Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα, η Φράνκλιν θεωρείται ένα αμερικανικό σύμβολο, ενώ τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον νεότερο το 2005.

Η πόλη αντιμετώπισε τον θάνατό της ως το τέλος μιας βασιλείας, εκθέτοντας τη σορό της σε λαϊκό προσκύνημα στη μεγάλη αίθουσα του μουσείου αφροαμερικανικής ιστορίας Charles H. Wright επί δύο ημέρες και στη συνέχεια στην εκκλησία των βαπτιστών όπου ήταν πάστορας ο πατέρας της.

Η Φράνκλιν που γεννήθηκε στον αμερικανικό νότο που σημαδεύτηκε από τις φυλετικές διακρίσεις, στο Μέμφις του Τενεσί, είχε επίσης αφοσιωθεί στο κίνημα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων. Η σημερινή τελετή θα υπογραμμίσει τον ρόλο της μέσα από τα τραγούδια της στον αγώνα για την εξάλειψη των διακρίσεων.

Το κοιμητήριο Woodlawn του Ντιτρόιτ είναι η τελευταία της κατοικία, δίπλα στον πατέρα της Κλάρενς Λαβόν Φράνκλιν, τον αδελφό της Σεσίλ Φράνκλιν και τις αδελφές της Καρολάιν και ‘Ιρμα Φράνκλιν.