Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου επιστρέφει για 8η χρονιά από τις 11 μέχρι τις 19 Αυγούστου και με φετινή θεματική την «Οδύσσεια» εγκωμιάζει την ανθρώπινη αντοχή και επινοητικότητα μέσα από ένα πρόγραμμα συναυλιών με τη συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών από όλη την Ευρώπη.

Ads

Ένας από αυτούς είναι ο Benedict Kloeckner. O γεννημένος το 1989 Benedict Kloeckner δίνει κοντσέρτα σε όλον τον κόσμο με φημισμένες ορχήστρες, όπως oi Royal Philharmonic Orchester,  Deutsche Radiophilharmonie,  NDR-και MDR Rundfunkorchester, σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών, όπως η Berliner Philharmonie, το  Carnegie Hall στην Νέα Υόρκη, το Κέντρο Τεχνών στην Σεούλ , το Musikverein στην Βιέννη και το Barbican-,Cadogan- και Wigmore Hall στο Λονδίνο.

Ο Benedict Kloeckner συνεργάζεται με μαέστρους, παίζει σε σχήματα μουσικής δωματίου με καλλιτέχνες όπως οι Emanuel Ax, Gidon Kremer, Anne Sophie Mutter και Sir Andras Schiff.

Μαζί με τον βιολονίστα Noé Inui και τον πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο έχουν δημιουργήσει το επιτυχημένο «Τρίο Bell’Arte». 
 Του έχουν απονεμηθεί βραβεία σε πολυάριθμους διεθνείς διαγωνισμούς. 

Ads

Από το 2014 ο Benedict Klöckner διοργανώνει και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του «Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Koblenz» με συναυλίες υψηλών προδιαγραφών και με διάσημους καλλιτέχνες.
   
Οι έξι μέχρι στιγμής παραγωγές CD έχουν λάβει διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο, έχουν προταθεί για το βραβείο των γερμανών μουσικοκριτικών.

Από το βιογραφικό σας καταλαβαίνει κανείς πως η ζωή σας είναι συνυφασμένη με τη μουσική. Τι σας ώθησε να ακολουθήσετε αυτή την καριέρα;

Όταν ήμουν 8 ετών, με ενθουσίασε ο ήχος του τσέλου! Από τότε νιώθω πολύ χαρούμενος που κατάφερα να ασχοληθώ με αυτό και να ακολουθήσω μια καριέρα ως τσελίστας.

Συμμετέχετε στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου σχεδόν από την ίδρυσή του. Τι σας κάνει να επιστρέφετε κάθε χρόνο στον Μόλυβο;
 
Το ΔιεθνέςΦεστιβάλ Μουσικής Μολύβου έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου! Λατρεύω την ομάδα του φεστιβάλ, το μαγικό μέρος, το συναρπαστικό πρόγραμμα και δεν θα ήθελα με τίποτα να το χάσω!

Πώς ανταποκρίνεται το ελληνικό κοινό στην κλασική μουσική, σε σύγκριση με άλλα κοινά παγκοσμίως;

Έχει περιέργεια για την κλασική μουσική, είναι ανοιχτό στο να τη γνωρίσει και πολύ γενναιόδωρο!

Το φετινό θέμα του φεστιβάλ είναι η “Οδύσσεια”. Θα μπορούσε το έπος του Ομήρου να θεωρηθεί ως αναλογία του ταξιδιού κάθε μουσικού στο κυνήγι της επιτυχίας;

Απολύτως! Και τα δύο ταξίδια είναι γεμάτα περιπέτειες και απροσδόκητες ανατροπές.

Ποια μουσικά κομμάτια θα ερμηνεύσετε φέτος στη σκηνή του ΔιΦεΜΜ;

Θα ερμηνεύσω Σούμπερτ (τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο,  αρ. 1 σε σι ύφεση μείζονα, D. 898) Σένμπεργκ (Εξαϋλωμένη νύχτα), Σοστακόβιτς (δύο κομμάτια για οκτέτο εγχόρδων, έργο 11) και ένα νέο έργο με τίτλο “Ιθάκη” των Κώστα Μαντζώρου και Νίκου Χαριζάνου που θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη στο φεστιβάλ.

Από το 2014 είστε καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτής του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Kόμπλεντς. Μιλήστε μας για τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ αυτών των δύο διεθνών φεστιβάλ.

Η ομοιότητα είναι στη φιλοσοφία των δύο φεστιβάλ. Φέρνουν κοντά σπουδαίους μουσικούς, σε δυο εκπληκτικά μέρη και δημιουργούν μια οικογενειακή ατμόσφαιρα. Στον Μόλυβο, οι περισσότερες συναυλίες γίνονται σε ανοιχτό χώρο, ενώ στο Kόμπλεντς χρησιμοποιούμε κυρίως κάστρα, εκκλησίες και αίθουσες συναυλιών κατά μήκος του Ρήνου. Οι συναυλίες είναι επίσης πιο εκτεταμένες, σε διάστημα 5 μηνών.

Παίζετε με ένα ιταλικό βιολοντσέλο του Φραντσέσκο Ρουτζέρι (Κρεμόνα, 1690), με το οποίο παλαιότερα έπαιζε ο Μωρίς Γκεντρόν, και με δοξάρι του Ετιέν Παζό (Mιρκούγ, 1820). Τι ιστορίες πιστεύετε ότι κουβαλούν;

Μάλλον μια «Οδύσσεια», θα μπορούσα να φανταστώ! Και τα δύο ανήκαν σε μουσικούς που θαυμάζω πολύ. Το δοξάρι ανήκε στον θρυλικό Ολλανδό τσελίστα Anner Bylsma, το τσέλο στον σπουδαίο Γάλλο Maurice Gendron. Μου αρέσει να ακούω παλιές ηχογραφήσεις τους, το να ακούω “το δικό μου τσέλο” να παίζεται από άλλα χέρια τόσο ικανά, μου δίνει έμπνευση! Νιώθω ότι αυτά τα όργανα έχουν τη δική τους ψυχή.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε ανθρώπους που θέλουν να ακολουθήσουν μια καριέρα στη μουσική;

Να ακολουθούν την καρδιά και το ένστικτό τους, να δουλεύουν σκληρά και κρατήσουν την αγάπη τους για τη μουσική πάντα ζωντανή!

image