Σαράντα τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία της μεγαλύτερης επιτυχίας τους, το «Stairway to Heaven», οι Led Zeppelin ακόμη σύρονται στα δικαστήρια καθώς οι Spirit τους κατηγορούν ότι το έκλεψαν.

 
Οι Led Zeppelin βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αξιώσεις των Spirit για πιθανή αντιγραφή της μεγάλης τους επιτυχίας εδώ και δεκαετίες.
 
Τον Μάιο, τα μέλη της οικογένειας του τραγουδιστή των Spirit, Randy Craig Wolfe (γνωστός και ως Randy California) κατέθεσαν αγωγή εναντίον των Zeppelin, ζητώντας χρηματική αποζημίωση και μια γραπτή βεβαίωση στη μνήμη του θανόντος Wolfe.
 
H oικογένεια του Wolfe ισχυρίζεται ότι οι Led Zeppelin, και συγκεκριμένα ο Jimmy Page έκλεψαν τις συγχορδίες για το «Stairway to Heaven» από το τραγούδι των Spirit του 1968 με τίτλο «Taurus».
 
Το «Taurus» κυκλοφόρησε το 1968 και το «Stairway To Heaven» το 1971, εποχή που οι Led Zeppelin άνοιγαν συναυλίες των Spirit και έπαιζαν σε ίδια φεστιβάλ. Οι δύο μπάντες έκαναν μάλιστα κοινή περιοδεία την δεκαετία του ’60 και έτσι είχαν εξοικειωθεί η μία με τη μουσική της άλλης.
 
Οι Zeppelin και οι δισκογραφικές εταιρείες τους, ζήτησαν να μπει η υπόθεση στο αρχείο, καθώς οι «ενάγοντες είναι Βρετανοί πολίτες που κατοικούν στην Αγγλία, και κατέχουν ιδιοκτησία στην Πενσυλβάνια, χωρίς να έχουν επαφές με την αμερικανική πολιτεία».
 
Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα αυτό κι έτσι το διάσημο συγκρότημα χάνοντας την πρώτη νομική μάχη θα αναγκαστεί να ζητήσει υπεράσπιση.
 
Τα δυο τραγούδια
 
Led Zeppelin – Stairway to heaven
 

 

Spirit – led