«Ήμασταν περαστικοί σε αυτό τον γαλαξία όταν μας ήρθε μία πρόσκληση από τον άγνωστο για μας πλανήτη Γη, οπού ζητούσαν εξωτερική βοήθεια για το χάλι που επικρατούσε εκεί. Έτσι γεμίσαμε τα  όπλα μας με electro funky ρυθμούς, έτοιμους να σκορπίσουν το γλέντι στο γαλάζιο πλανήτη». Μετά από ενώσεις, αλλαγές, μεταγραφές, αντικαταστάσεις…επικράτησαν οι Black George, Βilly Boy και Dimi Bala. Είναι τρία ουρανοκατέβατα αγόρια που με ένα συνονθύλευμα ήχων μας συστήνονται ως Spaceguest. Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Τζαβάρα

Ads

 
Ξεκίνησαν από το Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά πήραν τη μουσική τους πραμάτεια και εγκαταστάθηκαν σε μία πόλη με περισσότερους μουσικούς ορίζοντες. Για τους Spaceguest η Αθήνα είναι ζωντανή, ενεργητική και διαρκώς σε κίνηση.
 
Αυτοπαρουσιάζονται ως φανκοηλεκτροπανκοροκάδες και αυτό ακριβώς σκιαγραφεί τρεις μουσικούς που δεν περιορίζονται σε μουσικά είδη και δε φορούν ηχητικές ταμπέλες. «Ποτέ δεν έχουμε στο μυαλό μας κάτι συγκεκριμένο όταν συνθέτουμε ένα κομμάτι, αφήνουμε τις ιδέες να βγαίνουν αυθόρμητα. Πιστεύουμε ότι το αυθόρμητο είναι και το πιο αληθινό, αφήνεις την φαντασία σου να ταξιδέψει χωρίς να ξέρεις που θα σε βγάλει .Γι’ αυτό και τα κομμάτια μας αλλάζουν πολλές ατμόσφαιρες» είπαν στο tvxs.
 
Θαυμάζουν πολύ τους Faith No More και τους System of a Down ως all around σχήματα και ευελπιστούν να πετύχουν τη διαφορετικότητα και συνάμα ομοιομορφία αυτών των συγκροτημάτων.
 
Ένα τραγούδι των Spaceguest
 
Συνήθως έρχεται ο Black George με μια πρωταρχική μορφή ενός κομματιού και κάποιους διάσπαρτους στίχους, έπειτα δουλεύεται με τον Billy Boy και καταλήγουν σε μια μορφή κοντινή με την τελική. Ύστερα ακολουθεί ο Dimi Bala  με τις μπασογραμμές οι οποίες αναπροσδιορίζουν πολλές φορές τους ρυθμούς στα τύμπανα που είχαν επιλεγεί. Τέλος ο Βlack George ολοκληρώνει τους στίχους και ηχογραφούν τα κομμάτια εμπλουτίζοντας τα με synthesizers και κάποιες διάσπαρτες «λούπες». Αρκετές ιδέες, όμως, πολλές φορές προέρχονται απο «τζαμαρίσματα» της μπάντας και χρησιμοποιούνται για την ολοκλήρωση μιας παλαιότερης σύνθεσης.

 
 
«Περάσαν οι εποχές που μία ελληνική μπάντα έκανε “μπάμ” απο χιλιόμετρα για την μετριότητα τη-με εξαιρέσεις βέβαια. Πλέον οι μπάντες δουλεύουν σκληρά με αποτέλεσμα να είναι ικανές να κοντράρουν γνωστές μπάντες του εξωτερικού. Έχουν δυνατά κομμάτια , καλό ήχο, προσεγμένο artwork ακόμα και αξιόλογο video clip» υποστηρίζουν οι Spaceguest , ξεχωρίζοντας μπάντες όπως οι  Universe 217, Dala Sun, Brotherhood Of Sleep, Planet Of Zeus, Puta Volcano κ.α.
 
 Στην ερώτηση αν είναι υπέρμαχοι της δωρεάν διακίνησης της μουσικής απαντούν «Βεβαίως! Μπορειτε να κατεβάσετε κομμάτια μας εδώ»

Ads

«Συμβουλές» σε μία νέα ελληνική μπάντα
 
«Πρώτα να φύγει από τον ελληνικό τρόπο σκέψης , πολλές μπάντες στην Ελλάδα δεν συνέχισαν λόγω του ότι τα μέλη τους ήθελαν να βρουν μια πιο σταθερή δουλεία και ζωή ή και τα αγγλόφωνα συγκροτήματα  δεν μετακόμισαν στο εξωτερικό λόγω των “οικογενειακών  δεσμών” και της “σιγουριάς” που υπήρχε στην Ελλάδα…όπως και ο φόβος για το άγνωστο. Γι’ αυτό φταίει η κατάσταση στη χώρα μας όπου αν δεν παίζεις σκυλάδικα ή έντεχνα δεν προχωράς-εκτός από μερικές περιπτώσεις-και έτσι πολλοί παρατάνε της προσπάθειες. Να μη φοβηθεί να ρισκάρει για τα όνειρα της  και να είναι  πάντα αληθινή η μουσική της. Μέσα από τις δυσκολίες και το κοινό όραμα σίγουρα δημιουργούνται δεσμοί σύμπνοιας και μάλιστα πολύ δυνατοί».

 
Είναι αισιόδοξοι και πιστεύουν στη δύναμη της μουσικής να ανεβάζει το ηθικό όταν έχουμε τις μαύρες μας , να μας κάνει να σκεφτόμαστε, να προβληματιζόμαστε , να μελαγχολούμε , να αναπολούμε . «Η μουσική ποτέ δεν έμεινε αμέτοχη στις εκάστοτε πολιτικές εξελίξεις».
 
Όνειρα…
 
 «Να παραμείνουμε αυτοί που είμαστε μουσικά , να περνάμε το ίδιο καλά., να φανκάρουμε και όπου μας βγάλει…
 
 Ένας κόσμος λιγότερο εχθρικός γίνεται;…Λιγότερο άνισος;  Χωρίς φτιαχτές σκοτούρες; Χωρίς τόση υποκρισία;… Γίνεται;»

Spaceguest είναι οι:
George Black – Guitarz  & Vox
Billy Boy – Drum
Dimi Bala – Bass

 
Οι Spaceguest πρόσφατα κυκλοφόρησαν το πρώτο τους demo με τίτλο The Big Beat Invasion

To tvxs.gr συνεχίζει το μουσικό του αφιέρωμα σε νέες ελληνικές μπάντες και τραγουδοποιούς. Αν είστε μία ή ένας από αυτούς στείλτε μέιλ στο [email protected]