Χθες το βράδυ το συγκρότημα Rotting Christ δεν έπαιξε στον δημοτικό χώρο «Αίγλη» της Πάτρας, παρά το ότι ήταν προγραμματισμένη η συναυλία. Ο Δήμος ενημέρωσε την παραγωγή πως ακυρώνεται η συναυλία λόγω τεχνικών προβλημάτων. Η εταιρεία ανακοίνωσε νέο χώρο διεξαγωγής, καταγγέλλοντας, παράλληλα, ότι ο δήμος δέχθηκε πιέσεις από την Μητρόπολη της πόλης, ενώ σημείωσε με έμφαση ότι η αντίστοιχη συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Σάββατο θα διεξαχθεί κανονικά.

Ads

Όταν το συγκρότημα αντιπρότεινε να παίξει άλλη μέρα, δεν πήρε απάντηση από τον δήμο. Όλως τυχαίως είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στο διαδίκτυο από φανατικούς της Μονής Εσφιγμένου και από μέλη της  παραεκκλησιαστικής – ακροδεξιάς οργάνωσης «Ιερός Λόχος 2012 Θεσσαλονίκης», η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις με επιθετικές κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει, με τελευταία την προσπάθεια να διακόψει βίαια παράσταση στο Βασιλικό Θέατρο επειδή ο συγγραφέας είναι … μουσουλμάνος! Ευτυχώς οι θεατές τους απομόνωσαν και οι υπεύθυνοι τους απομάκρυναν.

Δυστυχώς δεν είναι τα μόνα παραδείγματα σκοταδισμού τα παραπάνω. Έχουμε να απαριθμήσουμε κι άλλα αντίστοιχα κάποια από το οποία συνοδεύτηκαν και με πορείες νεοναζί έξω από τα θέατρα. Από το «Corpus Christi», την «Ώρα του διαβόλου» και το «Jesus Christ Superstar» έως το έργο του γλύπτη Κωστή Γεωργίου με τίτλο «Phylax». Μπορούμε όμως να μιλάμε σήμερα ακόμα για μεμονωμένες περιπτώσεις και να επιστρέφουμε ήσυχοι το βράδυ στο σπίτι μας με τη βεβαιότητα ότι δεν μας αφορά και τόσο γιατί «… σιγά μωρέ κάτι γραφικοί ακροδεξιοί και παπάδες τι θα μας κάνουν»;

Σήμερα με την άνοδο της ακροδεξιάς διεθνώς, με κορμιά να πέφτουν από σφαίρες φασιστών και την ευρω-ομάδα της ακροδεξιάς να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων που καθορίζουν τη ζωή μας, μπορούμε να αισθανόμαστε καλά που δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο μαζικό αντιφασιστικό κίνημα; Πρωτοβουλίες υπάρχουν και αξιόλογες, χωρίς μαζικότητα όμως η οποία σαφώς θα έστελνε τους φασίστες στα λαγούμια τους και θα περιόριζε την επιρροή τους στους νέους οι οποίοι συχνά πέφτουν θύματα της προπαγάνδας τους.

Ads

Ο Αγγελάκας είπε όχι. «Αν δεν παίξουν οι Rotting Christ ακυρώνω και τη δικιά μου συναυλία στην Αίγλη». Και πήραμε όλοι και όλες μια ανάσα. Και σκεφτήκαμε: Ορίστε, μια άμεση αντίδραση ενός ανθρώπου που παραμερίζει το προσωπικό κόστος που συνεπάγεται η ακύρωση της συναυλίας του για να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στον φασισμό. Σκεφτείτε λοιπόν να έκαναν το ίδιο όλοι οι καλλιτέχνες που έχουν κλείσει συμφωνία με τον Δήμο Πατρέων για να παίξουν στον συγκεκριμένο χώρο ώστε να τον ανάγκαζαν να δεχτεί το γκρουπ. Φανταστείτε σε κάθε ρατσιστική και φασιστική επίθεση να αντιδρούσαμε όλοι και όχι μόνο οι αντιφασιστικές – αντιρατσιστικές οργανώσεις.

Φανταστείτε πόσοι Γιακουμάκηδες πόσες Zakies θα είχαν σωθεί. Ας το πιάσουμε τουλάχιστον από εκεί που το άφησε ο Αγγελάκας. «Αν δεν δεχτείς τον άλλον δεν έρχομαι ούτε εγώ». Ας δείξουμε επιτέλους κι αυτούς που φοβούνται να πάρουν την ευθύνη να φιλοξενήσουν ένα συγκρότημα επειδή τους φαίνεται διαβολικό υποκύπτοντας στις πιέσεις των σκοταδιστών.