Με μαύρα ρούχα, μακριά άσπρα μαλλιά και τα καλλιτεχνικά της χέρια στον αέρα, η Patti Smith, έφερε το Σάββατο 25 Ιουνίου στο Ηρώδειο, την punk rock μουσική της, την επαναστατική της ποίηση και τις αξίες της ζωής και του ακτιβισμού, που υπηρετεί από την πρώτη της εμφάνιση στα ‘70s.

Ads

Απέναντί της ένα κοινό ετερόκλητο, με το κάτω διάζωμα γεμάτο κυρίως από τουρίστες και το επάνω, χωρισμένο από γηγενείς συνομήλικούς της και νέους. Με δυο λόγια της όμως, ένωσε γρήγορα όσους είχαν την τύχη να την δουν, μιλώντας χωρίς περιστροφές, για τις «μαύρες μέρες» που περνά η χώρα της, τα δικαιώματα των γυναικών που δοκιμάζονται, την έλλειψη δημοκρατίας και την ανάγκη οι νέοι να κατέβουν και πάλι στους δρόμους και όλοι, να αντισταθούμε στις κυβερνήσεις.

Από το Dancing Barefoot που ξεκίνησε, εμπνευσμένο από την σύζυγο του Amedeo Modigliani και το Grateful “Ours is just another skin, that simply slips away”, όλα μας οδηγούσαν απαλά, προς την βασική αρχή της μουσικής της «We are alive. And we are free».

image

Ads

«Patti Smith I love you» της φώναξε ένας θαυμαστής κι εκείνη με αστείρευτο χιούμορ απάντησε «Send me your picture».  

Μέσα από το μουσικό της σύμπαν, τίμησε και την φιλία, διαβάζοντας το «Footnote to Howl” του Allen Ginsberg, “Everything is holy! everybody’s holy! everywhere is holy! everyday is in eternity! Everyman’s an angel! Holy forgiveness! mercy! charity! faith! Holy! Ours! bodies! suffering! magnanimity! Holy the supernatural extra brilliant intelligent kindness of the soul!» καθαγιάζοντάς μας, τον Bob Dylan, τους The Stooges, αλλά και την Μαρία Κάλλας, τα masterclasses της οποίας συμβουλευόταν όπως μας είπε, συχνά!

image

Η ώρα περνούσε μαγικά, με συναισθήματα πάθους και έντασης, όταν ξεκίνησε να βρέχει και όλοι φοβηθήκαμε πως θα σταματούσε. Με εκείνη να συνεχίζει την γιορτή της ζωής που μας χάριζε, πετώντας το σακάκι της λέγοντας «thank you God for this present, this is love». Για να μας δώσει στην συνέχεια, τo πολυαναμενόμενο «Because the night belongs to lovers», που έγραψε για τον πατέρα των παιδιών της, κλείνοντας με το «People have the Power».

image

«We are the People. Use your Rights. Raise your Voice».

Ή με άλλα λόγια, πως να ζεις σαν Άνθρωπος, μέσα σε έναν ταραγμένο κόσμο.

Patti Smith, I Love You.