Ο Ευγένιος Δερμιτάσογλου στις 3 Φεβρουαρίου 2023, φτάνει στην Μπουάτ Απανεμιά από τη βόρεια Ελλάδα, σε μια live εμφάνιση με παλιά και νέα τραγούδια κυρίως από την δισκογραφία του, αλλά και διασκευές άλλων δημιουργών, παρέα με τον Βασίλη Προδρόμου, και σπέσιαλ guest τον Νόμικ.

Ads

Με αφορμή αυτήν την μουσική συγκυρία και το τραγούδι του «Αδέσποτες λέξεις», που έγραψε διαβάζοντας ένα άρθρο στο Tvxs, για την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Αδέσποτα» (Εκδ. Ταξιδευτής), σκεφτήκαμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα πριν τον συναντήσουμε στην ιστορική μπουάτ των Αθηνών:

Που γεννήθηκες, τι θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια;

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη κι αμέσως μετά στο χωριό, Νέα Ζίχνη Σερρών. Μεγάλωνα στην ουσία σ’ ένα μαγαζί και λίγο στο σπίτι, γιατί οι γονείς μου είχαν κέντρο διασκέδασης… όλη μέρα εκεί στην αγορά του χωριού. Μετά πήγαμε έξω απ’ το χωριό για να μην ενοχλούν με τις μουσικές. Το πρωί σχολείο, ύστερα παιχνίδι με τις παρέες, κόσμος πολύς στο μαγαζί και μετά μεταμουσικής ο ύπνος (είχε λαηβ 3-4 φορές την βδομάδα).

Ads

Η πρώτη σου επαφή με τη μουσική;

Εκεί μέσα άκουγα πάρα πολύ ζωντανή μουσική αλλά και ηχογραφήματα απ’ το πικάπ, βέβαια το πρωί που κοιμόντουσαν όλοι, κατέβαινα στο μαγαζί και πείραζα τα όργανα.
Λίγο κιθάρα λίγο πλήκτρα, τύμπανα σκάλιζα και έφευγα. Μετά ο πατέρας μου, στα 9 με 10 χρονών, μου πήρε μια κλασική κιθάρα και πήγα σε έναν άσκαλο στο χωριό και κάναμε μερικά μαθήματα αλλά τα παράτησα. Στα 12-13 άρχισα μόνος μου να σκαλίζω, έβαζα δίσκους ή κασέτες κι άκουγα και έπαιζα. Ήξερα μερικά ακόρντα. Πήρα μια ηλεκτρική κιθάρα μεταχειρισμένη μετά μια καλύτερη. Στα 13 με 18 είχαμε κάνει ήδη τρείς μπάντες στις Σέρρες και παίζαμε ροκ, μπλουζ αλλά και με ελληνικό στίχο.

Διαβάστε στο Tvxs: Αδέσποτες λέξεις: Η δημοσίευση του Tvxs που ενέπνευσε ένα τραγούδι

Πότε έγραψες το πρώτο σου τραγούδι;

Έγραφα διάφορες μελωδίες και εκεί στα 17 τα πρώτα τραγούδια. Αλλά δεν κράτησα κάτι. Το 1985 έγραψα αρκετά, 19 χρονών, κι έφυγα φαντάρος όπου πάλι σημείωνα κι έγραψα ένα υλικό ως το 1987. Από εκείνη την περίοδο  είναι και το «Μες στον δικό σου ήχο» απ’ τον πρώτο δίσκο «Κρύσταλλα του Νου»1997  όπως και το «Εκπτώσεις» που είναι στο «Ράδιο Σκούρο Ανοιχτό» 2010 !

Από ποιούς καλλιτέχνες επηρρεάστηκες;

Κυρίως στην αρχή ήταν η κλασική ροκ το αγγλικό new wave και τα μπλουζ (Pink Floyd,Led Zeppelin, Σιδηρόπουλος, Rory Gallagher, Talking Heads και πάρα πολλά γκρουπ). Αλλά μέσα μου περιείχα όλα τα λαηβ του μαγαζιού του πατέρα μου που ήτανε Χατζιδάκις, Τσιτσάνης, Θεοδωράκης πολλά λαϊκά… αλλά και Χατζής και Rolling Stones, Καντάδες παλιές,Olympians μέχρι Καζαντζίδη, Deep Purple, Γαβαλά, Αρλέτα, Boney M, Σαβόπουλο και ότι μπορείς να Φανταστείς…όλα παιγμένα ΖΩΝΤΑΝΑ από καλλιτέχνες  που έφερνε…

Η ιστορία του πρώτου σου δίσκου;

Γύρω στο 1993 είχαν μαζευτεί αρκετά τραγούδια…Ήμουν απ’ το 1987 στην Θεσσαλονίκη πλέον με παρέες και φίλους μουσικούς από πολλά μέρη της Ελλάδας. ‘Ένας μηχανικός ήχου άνοιξε στούντιο στην άνω Τούμπα, ο Μπάμπης. Είχε ‘έρθει από την Αμερική απ’ την Μινεάπολη όπου δούλευε με τον Prince… Αφού γνωριστήκαμε μου λέει μπες και γράψε ότι θες και θα τα βρούμε…Έτσι έγραψα τα Κρύσταλλα του Νου, τα μισά τα τραγουδούσε η Κατερίνα Σιάπαντα και τα άλλα εγώ.. Πολλοί μουσικοί έπαιξαν στα 13 τραγούδια…Βασική μου παρέα ήταν ο Μιχάλης Καπηλίδης τύμπανα κρουστά, ο Βαγγέλης ο Κοντόπουλος μπάσο κι ο Φώτης ο Σιώτας βιολί και φωνητικά και πάρα πολλοί άλλοι μουσικοί…
Βέβαια το 1995 που ήταν έτοιμα όλα κασέτα, πόρτα πόρτα…Πολύ ωραίο αλλά να αλλάξουμε την τραγουδίστρια να μοιράσουμε τα τραγούδια…πολλές πόρτες.
Και κυκλοφόρησαν τελικά από την εταιρεία του Μύλου στην Θεσσαλονίκη.

Τι ακολούθησε μέχρι σήμερα; Με ποιούς καλλιτέχνες έχεις συνεργαστεί, και για ποιούς δίσκους/τραγούδια; Ποιά είναι η τελευταία σου δουλειά;

Πολλές εμφανίσεις σε μαγαζιά και συναυλίες και συνεργασίες. Ακολούθησε ο δεύτερος δίσκος Βαρύ Φορτίο όπου συμμετέχει η Κατερίνα Σιάπαντα και ο Μανώλης Φάμελος. Στην συνέχεια Ανάθεμα the time blues μια μουσικοθεατρική παράσταση με την ηθοποιό Μάρα Τσικάρα όπου κάναμε το 2004 με 2005 364 παραστάσεις σε ενάμιση χρόνο…
Μετά κυκλοφορεί «η αγάπη πάει με κουπιά» σε στίχους του Θανάση Πλαταμώνα και ερμηνεία Παντελή Θεοχαρίδη. Εκείνη την περίοδο Ξεκινήσαμε στο Καφενείο Ελληνικό που μετονομάσαμε σε Καφωδείο και αρχίσαμε να παίζουμε ξανά με τον Γιάννη Μήτση. Περάσανε πολλοί καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και μια παλιότερη φίλη μου βεβαίως η Φωτεινή Βελεσιώτου όπου κάναμε την Γυάλινη χαρά για τον επόμενο δίσκο το «Ράδιο Σκούρο Ανοιχτό». Επόμενες συνεργασίες είναι με τους Blues Wire to “Αin’t got nothing to lose” στο σινγκλ Κινητήρας μαζί με το Αλέκος μπλουζ όπου συμμετείχαν και οι Stringles και ο Αργύρης Μπακιρτζής & η Φωτεινή Βελεσιώτου. Συνεχίζοντας ακουστικά με τον Ηλία Ζάικο κάναμε το «Αδέσποτες Λέξεις» σε στίχους της Κρυσταλλίας Πατούλη. Όλα αυτά πλέον στην ενότητα «Μπάντα Λάντρα» συνεχίζοντας με την Λιζέτα Καλημέρη στο «Φύγε πουλί μου» το «Έξω Φρενών» με τον Γ. Μήτση, τις «Σειρήνες» σε στίχους του Νομικ των Sleepin Pillow, Το «8 Μαρτίου» με την Λίνα Πάβλοβα, κ.ά.*

Οι εμφανίσεις σου σε όλη την Ελλάδα για το προσεχές διάστημα;

Έπαιξα ήδη στα Χανιά και στον Κίσσαμο, κάθε βδομάδα παρόν στην Θεσσαλονίκη στο “To spiti mou” και το «Μόνο για σήμερα». Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου μετά από καιρό στη Αθήνα στην Απανεμιά στην Πλάκα με τον Βασίλη Προδρόμου και τον Νόμικ και ύστερα Λάιβ σε πόλεις στην βόρεια και κεντρική Ελλάδα.

Τι μέλλει -μουσικά- γενέσθαι;

Ήδη ετοιμάζω με μια υπέροχη ομάδα μουσικών ηχογραφήσεις μια συλλογή των ορχηστρικών, έναν instrumental δίσκο και μερικά τραγούδια απ’ τα πρώτα που έχω γράψει και έμειναν αδισκογράφητα, απλά με δυο κιθάρες με τον Ηλία Ζάικο.-

INFO

Ευγένιος Δερμιτάσογλου
“αστικοακουστικό”
3/2/23 – 10μμ στην Απανεμιά
(Θόλου 4, Πλάκα, Αθήνα. Τηλ.κρατήσεων, 2103248580)

  • H φωτογραφία είναι του Θωμά Σαββόπουλου