Διηγούνται τη μουσική τους ιστορία που έχει τις αρχές της στο 1999. Το όνομά τους σημαίνει «λεκτικό παραλήρημα» ωστόσο οι ίδιοι δεν παρασύρονται σε λεκτικές υπερβολές και βερμπαλισμούς. Έχουν περάσει από πολλά στάδια δομής, είναι λακωνικοί και μαρτυρούν κάποια μυστικά τους στο Tvxs.gr για τα υπό ανανέωση line up της μπάντας, το νέο τους cd και την επιθυμία τους να ταξιδεύει η μουσική τους εκτός των ελληνικών τειχών. Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Τζαβάρα
 

Ads

 
Η ιστορία των Verbal Delirium ξεκινά το καλοκαίρι του 1999 , όταν ο κιμπορτίστας και τραγουδιστής Jargon (Γιάννης Κοσμίδης) αποφασίζει τη δημιουργία μιας μπάντας μαζί με το μπασίστα Νίκο Μιχαηλίδη. Αν και αρχικώς η μπάντα ξεκίνησε με μια εμφανή κλήση στον ήχο της progressive rock and psychedelic σκηνής , πολύ γρήγορα έγινε εμφανής η αναγκαιότητα μοντέρνων στοιχείων. Μετά από πολλούς ανασχηματισμούς η μπάντα έχει στο ενεργητικό της το demo άλμπουμ με τίτλο «The imprisoned words of fear»(2007) και το πρώτο επίσημο άλμπουμ «So close and yet so far away»(2009) από τη γαλλική Μusea records.

 
Μετά από ακούσματα και πειραματισμούς με πολλές μουσικές φόρμες και είδη οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι «από δίσκο σε δίσκο σίγουρα θα ακούσετε πολύ διαφορετικά πράγματα. Πάντως αν θα έπρεπε να βάλουμε μια ταμπέλα για να καταλάβει στο περίπου ο ακροατής περί τίνος πρόκειται , θα το ονόμαζαμε alternative – art rock».
 
Επηρεασμένοι από τους Peter Hammill, Genesis,  Deep Purple, Sergei Prokofieff, Frederic Chopin, Lena Platonos, The Beatles, Radiohead, Nevermore ο ιδρυτής της μπάντας Jargon γράφει μουσική και αγγλικό στίχο, τα παρουσιάζει στους υπόλοιπους και όλοι μαζί κάνουν την ενορχήστρωση «Ένα κομμάτι χαρτί, στυλό και ό,τι βγει. Συνήθως βέβαια τα σκοτεινά θέματα είναι που κυρίως μας  εμπνέουν όπως η θλίψη, η μελαγχολία, η απόγνωση, οι εσωτερικές διαμάχες της προσωπικότητας καθώς και η συμπεριφορά και οι εμπειρίες των ανθρώπων και της κοινωνίας γύρω μας. Χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι όλα είναι μαύρα και δεν υπάρχουν και φωτεινοί στίχοι στη μουσική».

Ads

 
Κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο από μία γαλλική δισκογραφική εταιρία και για αυτή τη συνεργασία θυμούνται «Στείλαμε το album όταν ολοκληρώθηκε σε κάποιες εταιρίες του εξωτερικού. Οι συγκεκριμένοι το άκουσαν, τους άρεσε και ανέλαβαν την κυκλοφορία. Τόσο απλά! Παρολ’ αυτά δεν μπορούμε να πούμε ότι αποκομίσαμε κάτι το ιδιαίτερο διότι πρόκειται για μια μικρή ανεξάρτητη δισκογραφική, με καλό βέβαια όνομα στον χώρο,  η οποία στο μόνο που βοήθησε ήταν η καλή διανομή διεθνώς. Από εκεί και πέρα δεν μας προσέφεραν κάτι παραπάνω και κυρίως στο θέμα της προώθησης. Γι’ αυτό και έχουμε σχεδόν αποφασίσει πως το επόμενο θα κυκλοφορήσει “self released”. Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να έχεις καμία δισκογραφική πάνω από το κεφάλι σου στις μέρες μας. Μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος σου. Εκτός αν μιλάμε για εταιρίες κολοσσούς που ξέρεις ότι θα σου προσφέρουν την ανάλογη διαφήμιση ή τουλάχιστον θα σου κλείσουν κάποια καλά live».

image

 
Θεωρούν ότι υπάρχουν πολύ καλές ελληνικές νεανικές μπάντες, ξεχωρίζοντας τους Ciccada. «Ναι μεν έχουμε δεμένες μπάντες με πολύ καλές πλέον παραγωγές, καλή σκηνική παρουσία , εξελιγμένο ήχο αλλά το βασικό συστατικό της επιτυχημένης μουσικής που απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό δεν είναι άλλο από την καλή, εμπνευσμένη σύνθεση». Σε μία νέα μπάντα προτείνουν «προσήλωση στον στόχο της, πίστη στο όραμα της, σκληρή δουλειά και απίστευτη υπομονή. Α! ναι! και σταθερό line up…». Έχουν χιούμορ, αυτοσαρκάζονται με τα εσωτερικής κατανάλωσης προβλήματα μίας μπάντας και μοιράζονται μαζί μας τα όνειρά τους να βγουν έξω! «Η μουσική μας ταξιδεύει ήδη εκτός συνόρων. Ο μοναδικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί θεωρούμε ότι της αξίζει να ταξιδέψει και εκεί. Ακόμη και δέκα άνθρωποι να υπάρχουν που θα μπορούσε να τους αγγίξει και να τους εκφράσει ,δεν θα θέλαμε να της στερήσουμε αυτό το δικαίωμα».

Σε ένα Verbal Delirium συμμετέχουν οι:
Jargon-keys/vocals, Nikitas Kissonas-guitars, Enthralling Kernel G.-drums, La Trappe-bass

«Αυτες τις μέρες οι Verbal Delirium βρίσκονται στο στούντιο ηχογραφώντας το επόμενο cd με τίτλο “From the small hours of weakness” . Ελπίζουν  πως το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει και επομένως η νέα σεζόν θα ξεκινήσει παρουσιάζοντας την καινούρια τους δισκογραφική δουλειά».
 

Το Tvxs.gr συνεχίζει το μουσικό του αφιέρωμα σε νέες ελληνικές μπάντες και τραγουδοποιούς. Στείλτε μέιλ στο [email protected] για να συμμετάσχετε!